Sterkere sociale huursector, begin nieuwe vrije huursector - uitgebreide reactie PvdA op kabinetsplannen huurmarkt

Source: J.S. (Jacques) Monasch i, published on Friday, April 11 2014, 3:55.
Sterkere sociale huursector, begin nieuwe vrije huursector - uitgebreide reactie PvdA op kabinetsplannen huurmarkt
Bron: Blog Jacques Monasch

Inkomensgrens sociale huurwoningen omhoog

Goed pakket voor de toekomst van een betaalbare sociale- en vrije sector huurmarkt

Ik ben verheugd met de kabinetsplannen om ook de huurmarkt te moderniseren. Betaalbaarheid voor huurders is een belangrijk uitgangspunt. De inkomensgrens voor sociale huurwoningen gaat omhoog naar 38.000 euro, de gehate Donnerpunten verdwijnen en er komt een rem op het liberaliseren van sociale huurwoningen. Meer mensen hebben op die manier toegang tot een betaalbare sociale huurwoning.

De PvdA wil voorkomen dat mensen in betalingsproblemen komen omdat ze in een te dure huurwoning terecht zijn gekomen. Daarom willen we dat er in de toekomst beter wordt opgelet bij de toewijzing van een woning. De woning moet passen bij het inkomen van een huurder. Het kabinet komt met nieuwe regels om een betere toewijzing mogelijk te maken.

Er komt meer ruimte om vrijesectorhuurwoningen tussen de 700 en 900 euro te bouwen, al langer een wens van de PvdA. Hiermee hebben mensen die net teveel verdienen voor een sociale huurwoning en voor wie kopen geen alternatief is, weer een kans om door te stromen. Dat is goed nieuws voor de huurder, goed voor nieuwkomers en goed voor de doorstroming op de woningmarkt. Met deze maatregelen van het kabinet wordt de Nederlandse woningmarkt versterkt en gemoderniseerd. Dat begon al op de koopmarkt met het doorbreken van het politieke taboe op de hypotheekaftrek. We nemen nu volgende stappen.

In het nieuwe Woningwaarderingsstelsel (WWS) beschermen we de sociale huursector tegen ongeremde prijsstijgingen. Dat doen we door de invoering van de huursombenadering, het afschaffen van de Donnerpunten en het vergroten van de rol van de gemeenten. Vrijkomende woningen zullen veel minder in huur kunnen stijgen, minder woningen kunnen worden geliberaliseerd oa. doordat het totale bedrag waarmee de huren van vrijkomende woningen mag stijgen (-de huurharmonisatie-) wordt gemaximeerd. Dat is goed voor doorstromers en nieuwkomers. We maken ruimte in de sociale huursector voor starters door tijdelijke huurcontracten mogelijk te maken, een wens van onder meer de PvdA wethouders in Amsterdam en Utrecht.

De inkomensgrens voor de sociale huursector gaat omhoog. Die biedt voortaan kansen aan huishoudinkomens tot en met 38.000 euro om een betaalbare sociale huurwoning te vinden. We nemen maatregelen om Nederlandse pensioenfondsen en beleggers te verleiden om meer te investeren in een nieuwe vrije sector huurmarkt. De liberalisatiegrens wordt daarom voor een aantal jaren bevroren. Daarmee blijft de sociale huursector betaalbaar en vergroot het de ruimte voor een betaalbare vrije huursector. Vanaf 700 euro huur per maand wordt het aantrekkelijk voor investeerders om huurwoningen te bouwen voor middeninkomens die geen woning kunnen of willen kopen of die teveel verdienen voor een sociale huurwoning. Nieuwe vrije sector huurwoningen gebouwd in de komende vijf jaar zullen te allen tijde beschikbaar blijven voor de middeninkomens.

Er komen financiële restricties om de verliezen op commerciële avonturen van corporaties ten laste van de huurders in de sociale huursector te voorkomen. De corporatie sector concentreert zich meer op de sociale huursector waarbij leefbaarheid en investeringen in maatschappelijk vastgoed, gemengde wijken in achterstandswijken en op het platteland, tot de taken blijft behoren. Er komt ook ruimte voor corporaties om een woonvennootschap te beginnen. Een maatschappelijke onderneming gericht op taken die niet onder de verantwoordelijkheid van de corporatie kunnen vallen.

We vergroten de democratische controle op corporaties. De gemeente krijgt meer te zeggen over de corporaties, en gemeenten en corporaties moeten voortaan weer bindende en controleerbare afspraken maken over voorraad, toewijzingsbeleid en investeringen. We maken een einde aan de grootschaligheid. We brengen de menselijke maat terug doordat corporaties hun werk weer moeten concentreren in hun thuisregio. Zo vergroten we de lokale binding.

Betaalbaarheid, lokale binding en het verkleinen van wachtlijsten zijn allemaal punten waar de PvdA zich hard voor heeft ingezet. Met dit pakket scheppen we duidelijkheid voor huurders, corporaties, beleggers en(aspirant-) kopers. Die duidelijkheid zal een belangrijke bijdrage leveren aan het herstel van de Nederlandse woningmarkt en de Nederlandse economie.