Gelijke rechten voor homostellen in heel Europa

Source: P.J.G. (Paul) Tang i, published on Saturday, April 12 2014, 15:06.

Als Nederland in 2016 voorzitter is van de Europese Unie moet gelijke behandeling van homo- en heterostellen een vanzelfsprekendheid zijn. Getrouwde homo’s moeten in de hele EU in alle gevallen gelijk behandeld worden. Een richtlijn hiervoor moet zo snel mogelijk opgesteld worden. Landen die niet opschieten worden in gebreke gesteld.

In de jaren ’80 stond Ien van den Heuvel als eerste Europarlementariër op de barricaden voor gelijke rechten voor homo’s. In 2009 is er in het Europees Parlement een richtlijn over gelijke behandeling aangenomen, maar de regeringsleiders hebben er nog steeds geen vaart achter gezet om hier werk van te maken. Morgen onderteken ik met andere lijsttrekkers een pleidooi om de strijd voor gelijke behandeling van LHBT’ers voort te zetten. Gelijke behandeling is in de EU helaas nog niet overal vanzelfsprekend, daar blijft onze inzet voor nodig.

De PvdA vindt dat we er als gemeenschap voor moeten zorgen dat ieder individu zich veilig voelt, werk en een huis heeft. We maken samen mogelijk dat iedereen zich kan ontwikkelen. Daar doen we ons best voor in gemeenten, provincies, in Den Haag en, uiteraard, ook in Europa. De Europese Unie is niet gewoon maar een groep landen die economisch van elkaar kan profiteren: we zijn ook een waardengemeenschap. We staan voor verscheidenheid, voor verdraagzaamheid en gelijkwaardigheid. Dit draagt de EU uit binnen en buiten de grenzen, maar er mag wat mij betreft nog wel een schepje bovenop.

Berthold Brecht schreef het al in zijn Driestuiversopera: “Erst kommt das Fressen, dann kommt die Moral.” In tijden van crisis hebben mensen het moeilijk. Het gevaar is dat het in tijden van crisis ieder voor zich wordt. We zijn zo druk met onze eigen sores, dat verdraagzaamheid voor de ander er nog weleens bij in schiet. Democratie betekent dat je ook voor de minderheden opkomt. In Hongarije zien we heimelijke vervolging van Roma en net buiten onze grenzen, in Rusland, ben je als homo je leven niet zeker. Hoe kun je je nou ontplooien als je niet kunt zijn wie je bent? De PvdA heeft zich in de afgelopen jaren in Europa hard gemaakt voor de rechten van LHBT’ers en dat zullen we blijven doen.

Als Amsterdammer ben ik trots dat we ieder jaar een van de grootste evenementen ter wereld in de LHBT-gemeenschap mogen organiseren. Met de Gaypride laten we internationaal zien dat je mag zijn wie je bent. Ik ben trots dat Job Cohen als burgemeester in Amsterdam het eerste officiële homohuwelijk heeft gesloten. Samen met andere partijen werken we in de Tweede Kamer aan het afschaffen van de enkele-feitconstructie, de acceptatie van lesbisch ouderschap en meer rechten voor transgenders.

De afgelopen jaren heeft mijn collega Emine Bozkurt in Europa goed werk gedaan voor gelijke rechten voor LHBT’ers. In totaal heeft het Europees Parlement sinds 2009 118 moties aangenomen die de EU een betere plek maken om te leven als je LHBT’er bent. We vinden dat landen die LHBT-rechten niet onderschrijven hebben niets te zoeken binnen de Europese Unie. Crisistijd ontslaat ons namelijk niet van de plicht om onze morele verantwoordelijkheid te nemen.