Door recycling een lagere afvalstoffenheffing

Source: R.J. (Remco) Dijkstra i, published on Friday, April 11 2014, 7:17.

DEN HAAG - Als milieuwoordvoerder houd ik me actief bezig met afval, grondstoffen(-schaarste) en recycling. Regelmatig breng ik een bezoek bij bedrijven die actief zijn in de recycling en hoor ik over de laatste ontwikkelingen. Ik lever graag mijn bijdrage om de circulaire economie te bevorderen. Dat doe ik onder andere door eventuele belemmeringen weg te nemen en het doel centraal te houden. Deze ‘groene groei’ is trouwens een speerpunt uit het regeerakkoord van PvdA en VVD. De VVD ziet hierin een win-win-situatie waar milieu en economie samenkomen en elkaar versterken.

 
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Remco Dijkstra

Thuis heb ik drie afvalcontainers staan. Een blauwe container voor oud papier (en textiel), een groene container voor groente, fruit en tuinafval en een grijze voor restafval. Glas gooi ik in de glasbak iets verderop in de wijk. Iedere week komt de inzamelaar één van de bakken legen. Sinds januari is de regionale inzamelaar veranderd van werkwijze. De jaarlijks vaste kosten zijn gehalveerd. Voortaan wordt er wordt een bedrag in rekening gebracht per keer dat ik het restafval in de grijze bak aan de straat zet. Voor mij een reden om iets nieuws te proberen.

Naast deze 'traditionele' afvalscheiding scheid ik nu mijn kunststof- en plastic afval, zoals folies, flacons en plastic verpakkingen. De plastic herozakken kun je gratis bij de lokale supermarkt afhalen. De zakken worden om de week door de gemeente opgehaald. De ingezamelde kunststoffen worden daarna verwerkt tot grondstoffen en vervolgens gebruikt voor nieuwe plastics.

Het verrassende resultaat is dat ik mijn grijze restcontainer vrijwel niet meer vol krijg! Als ik de grijze bak met restafval minder vaak aan de straat hoef te zetten, scheelt me dat € 6,- per maand. Mooi meegenomen. Als het statiegeldsysteem straks (conform de afspraken in de Verpakkingsovereenkomst) wordt afgeschaft, kunnen plastic PET-flessen ook in de plastic hero zak. Dat is veel gemakkelijker. De totale hoeveelheid ingezamelde plastics zal toenemen.

Om de afvalscheiding compleet te maken, zamel ik nu ook pakken vruchtensap en zuivel (drankenkartons) apart in. Vanwege de samenstelling van drankenkartons (een combinatie van plastic, papier en aluminium) is dit een aparte categorie. Ik kan ze echter nog nergens kwijt. Deze drankenkantons worden ze meestal nog verbrand samen met het restafval. Wat mij betreft komt hier verandering in. Waarom zouden we drankenkartons niet gezamenlijk met plastics of bij het oud papier inzamelen? De sector geeft aan dat zij in staat is om drankenkartons tijdens het recyclingsproces weer te verwerken tot grondstoffen. Dat is goed nieuws voor recycling, levert meer secundaire grondstoffen en dus milieuwinst op.

Nederland is op weg naar een circulaire economie. We zamelen steeds meer afval vooraf (bronscheiding) gescheiden in of sorteren het huishoudelijk afval met behulp van technologie achteraf (nascheiding). Dat leidt tot meer recycling en hergebruik van secundaire grondstoffen. Juist in het terugkrijgen van gebruikte plastics valt nog winst te halen. Nederland doet het al goed (48%) ten opzichte van veel andere Europese landen (22%), maar het kan nog beter.

Voor drankenkartons doen we als NL 6%, terwijl Belgie op 81% zit, Duitsland op 71%, Spanje op 61% en Frankrijk op 43%. Kansen dus. Het levert niet alleen winst voor het milieu en de portemonnee op, maar schept ook nieuwe banen. Denk bijvoorbeeld aan bedrijven die investeren in nieuwe scheidings- en verwerkingsinstallaties. Nederland heeft alles in huis (kennis, kunde, infrastructuur) om de recyclingrotonde als economische groeikans (en dus als kassa) te benutten.

Voor de VVD staat het doel van hogere recycling en economische groei centraal. Het middel is aan de gemeenten. Gemeenten moeten zelf kiezen voor bron- of nascheiding (na inzameling pas afval scheiden). Maatwerk is mogelijk, bijvoorbeeld bij stedelijke hoogbouw en afhankelijk van de ruimte die er voor inwoners is om afval apart in te zamelen, waarbij het consumentengemak invloed heeft of het eindresultaat.

Uit onderzoek blijkt dat gemeenten met hoge inzamelings- en recyclingpercentages een flink lagere afvalstoffenheffing kennen. Afval bestaat immers uit grondstoffen. Deze secundaire grondstoffen hebben een waarde van enkele honderden euro's per ton, die waarde kun je teruggeven via lagere heffingen. Andersom geldt ook: minder ambities en lagere inzamelingspercentages betekent dat inwoners zwaarder worden aangeslagen. De verschillen in de hoogte van de afvalstoffenheffing zijn per gemeente vrij groot. Alle reden voor de nieuwe colleges van B&W om in hun gemeente aan de slag te gaan en door recycling te bevorderen en vervolgens de afvalstoffenheffing te verlagen. Goede recycling is goed voor het milieu, maar ook voor uw huishoudportemonnee. Laten wij er samen werk van maken.

Heeft u voorbeelden of wilt u reageren? Laat mij gerust weten.

Wilt u meer weten over hoe de inzameling van plastics in uw gemeente geregeld is? Kijk op http://www.plasticheroes.nl