Twijfel over Patriot-missie groeit

Source: J.H. (Han) ten Broeke i, published on Tuesday, April 15 2014, 2:26.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Han ten Broeke

De Nederlandse Patriot-missie in Turkije raakt steeds meer politiek omstreden. Morgen debatteert de Tweede Kamer erover. Toen het kabinet eind 2012 besloot tot inzet van de luchtafweerraketten waren alle partijen in de Tweede Kamer - behalve SP en PVV - het daarmee eens. Het ging tenslotte om een puur defensieve opdracht: de Zuid-Turkse stad Adana beschermen tegen potentiële raketaanvallen van het Assad-regime in Syrië. Inmiddels is er onder ChristenUnie en CDA groot ongenoegen over de missie. Reden: de mogelijke steun van Turkije aan djihadisten.

Daarvoor duiken steeds meer aanwijzingen op. Het hoofd van de Israelische militaire inlichtingendienst Aviv Kochavi beweerde eind januari dat het aan Al-Kaida verbonden Al-Noesra drie trainingskampen in Zuid-Turkije heeft. Vorige maand lekte via YouTube een vermeend gesprek uit tussen de Turkse minister van buitenlandse zaken en de chef van de Turkse inlichtingendienst. Zij probeerden een aanleiding te fabriceren voor militair ingrijpen tegen de regering van Assad.

VVD-buitenlandwoordvoerder Han ten Broeke ziet liever dat steun aan een Navo-bondgenoot geen politiek twistpunt tussen regering en oppositie is. Ook waarschuwt hij voor overhaaste conclusies. "Ik volg de berichtgeving kritisch, maar veel openbare informatie wordt vrijgegeven door partijen met een eigen agenda. Het is aan de Nederlandse inlichtingendiensten om de betrouwbaarheid te beoordelen en de minister te informeren. Een Kamerlid kan die taak niet overnemen."

Lees het hele artikel in Trouw van 15 april 2014, pagina 10 (abonnees)

Foto: Patriot, via Ministerie van Defensie