VVD wil consulaat Osaka openhouden

Source: J.H. (Han) ten Broeke i, published on Monday, April 14 2014, 2:26.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Han ten Broeke

Het consulaat-generaal in de Japanse stad Osaka kan openblijven. Daarvoor pleit de VVD. Het rapport van het bureau voor buitenlandse investeringen (NFIA) geeft ook goede hoop dat het gaat lukken om de Nederlandse 'handelspost' in de derde economie ter wereld open te houden.

Afgelopen jaar zijn er immers vijftien investeringsprojecten uit Japan naar Nederland gehaald, die samen ruim zeshonderd banen hebben opgeleverd.

Afgelopen jaar werd al de sluiting afgewend van de consulaten-generaal in München, Antwerpen, Milaan en Chicago. Dat was toen het gevolg van afspraken tussen de coalitie en de constructieve oppositiepartijen D66, CU en SGP. Toen werd ook afgesproken dat het bedrijfsleven zou gaan meebetalen aan het openhouden van de consulaten, die voor een flink deel gericht zijn op het ondersteunen van het Nederlandse bedrijfsleven.

De posten liggen in gebieden waar Nederlandse bedrijven veel zaken doen. „Naar mijn smaak is er alle reden om nog eens goed te kijken naar onze post in Osaka", zegt VVD-Kamerlid Ten Broeke. „Het zou raar zijn als we in de derde economie ter wereld alleen maar vertegenwoordigd zijn met een ambassade, die niet zo veel aan ondersteuning van het bedrijfsleven kan doen. Osaka is kennelijk een banenmachine."

Minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) was afgelopen weekend in Japan, waar hij sprak met zijn ambtsgenoot Kishida. De twee spraken af te gaan bekijken hoe Nederland en Japan politiek en economisch nauwer kunnen gaan samenwerken. Voor 1 mei moet er duidelijkheid zijn of er genoeg geld is om het consulaat in Osaka te behouden.