Demonstreren voor een sociaal Europa

Source: A.M. (Agnes) Jongerius i, published on Wednesday, April 9 2014, 3:09.

Vorige week vrijdag was ik aanwezig bij een grote demonstratie in Brussel van de Europese vakbond(en). Met tienduizenden waren ze bij elkaar; werknemers uit Polen, Frankrijk, België, Italië, Duitsland en Nederland. Ze stonden zij aan zij en riepen Europese politici en commissieleden op om werk te maken van werk, om te bouwen aan een sociaal Europa. Ik liep met deze mannen en vrouwen mee, omdat ik me sterk kan vinden in een groot deel van de boodschap die de vakbonden uitdroegen in Brussel. Let wel: niet in de gehele boodschap. Zo vind ik de oproep om de financiële verantwoordelijkheid los te laten gevaarlijk. We houden ons aan gemaakte afspraken en brengen het overheidstekort onder de norm. Maar daartegenover stellen we ook die andere norm; de werkloosheidsnorm van 5%.

Er zijn banen nodig. Banen voor Europeanen, banen voor Nederlanders. Mensen hebben die zekerheid nodig en overheden, of deze nou Europees of nationaal zijn, moeten deze zekerheid bieden. Mijn opvolger als FNV-voorzitter, Ton Heerts, verwoordde het vandaag mooi. Hij zei: ‘gewoon goed werk is een oplossing voor de crisis.’ En zo is het maar net. Wat we in Europa nodig hebben is meer oog voor mensen, voor de sociale gevolgen van politieke keuzes.

Wat me opviel was dat de vakbondsleiders zich unaniem uitspraken vóór Europa. Natuurlijk zijn ze het niet eens met de huidige koers, maar ze staan wel achter het project. Ze geloven dat Europa de uitkomst kan bieden. En dat geloof ik ook. Als we in Europa de schouders eronder zetten en samenwerken op de punten waar dat telt kunnen we heel veel voor elkaar krijgen. Dan kunnen we een eind maken aan belastingontduiking door grote bedrijven en rijke particulieren. Dan kunnen we uitbuiting van werknemers aanpakken en oneerlijke concurrentie een halt toe roepen. Dan kunnen we de economie weer aan de praat krijgen en de werkloosheid terugdringen.

De demonstratie van vrijdag heeft me gesterkt in deze overtuiging. We gaan het samen doen. De linkse partijen in heel Europa, samen met de vakbonden. Zij hebben vandaag laten zien te willen strijden voor Europa, maar dan wel een Europa dat werk maakt van werk, een Europa dat knokt voor banen en voor zekerheid. Voor dat Europa sta ik op de lijst, voor dat Europa wil ik naar het Europees Parlement!