Kansen voor West-Brabant in de Biobased Economy

Source: L.J.J. (Lambert) van Nistelrooij i, published on Tuesday, April 22 2014, 1:44.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Lambert van Nistelrooij

Er liggen kansen voor West-Brabant in de ontwikkeling van de biogebaseerde economie. Het groener maken van de productieketen en het op een innovatieve en vooral duurzame manier produceren van je producten en diensten heeft de toekomst. Hier ligt een kans voor West-Brabant ziet ook de Europese Unie. De EU heeft zo’n 975 miljoen Euro klaarliggen voor de verdere ontwikkeling van de biobased economy in Europa. Het onderzoeks- en adviesbureau CE Delft schat dat er ongeveer 3000 mensen aan de slag zijn in 2020 in deze biogebaseerde sector als de groei in deze regio doorzet. 200 a 300 miljoen Euro kan deze regio binnen halen voor het ontwikkelen van een sterke biobased economy.

Brabants-Vlaamse samenwerking

Daarnaast is er nieuws over een internationale samenwerking tussen Bergen op Zoom en Antwerpen. De chemische industrieën van beiden slaan de handen ineen om een duurzame industrie op te zetten gebaseerd op natuurlijke grondstoffen.

In Bergen op Zoom kennen we de Green Chemistry Campus waar overheden, ondernemers en kennisinstellingen met elkaar samenwerken om uit natuurlijke grondstoffen nieuwe producten en technologieën te halen. Dit zal ook aan Vlaamse zijde gebeuren met de ontwikkeling van BlueChem in Antwerpen. BlueChem heeft de intentie om een ‘broedplaats’ te worden voor biobased bedrijven. De bedoeling is dat dit grote bedrijventerrein in 2016 er zal zijn en waar duurzaamheid, onderzoek en ontwikkeling de chemische industrie verder zullen verduurzamen.

Bron:

• Link: EU miljoenen liggen klaar voor economie West-Brabant

• Link: Bergen op Zoom en Antwerpen gaan samenwerken voor een duurzame chemische industrie