Stemverklaring Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)

Source: W.J.H. (Helma) Lodders i, published on Friday, April 25 2014, 2:28.

Afgelopen week heeft de Tweede Kamer gedebatteerd over de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS). Namens de VVD heb ik tijdens het debat kritische vragen gesteld over de PAS en daarnaast een aantal amendementen en moties ingediend en medeondertekend. De VVD heeft besloten vóór het raamwerk van de PAS te stemmen. Voorafgaand aan de stemmingen heb ik onderstaande stemverklaring afgegeven:

Voorzitter, de VVD-fractie heeft veel zorgen over het wetsvoorstel Programmatische Aanpak Stikstof, de PAS, waar wij nu over gaan stemmen. Mijn fractie vraagt zich af of met de PAS de beoogde doelen worden gehaald: het creëren van economische groei en het realiseren van natuurdoelen. In het debat hebben wij om die reden zeer kritische vragen gesteld. Het is voor ons nog niet duidelijk of de Haven van Rotterdam straks de ruimte heeft om te groeien, veehouderijbedrijven perspectief krijgen op economische ontwikkeling en of infrastructurele projecten nog doorgang kunnen vinden. Ook maakt mijn fractie zich zorgen over de looptijd van de PAS. Nu voor 6 jaar vastgelegd in de wet, daar waar ruimtelijke plannen en infrastructurele projecten in de praktijk een langere looptijd kennen. Het kabinet heeft deze zorgen niet weg kunnen wegnemen.

Voorzitter, mijn fractie realiseert zich dat we uit de impasse moeten komen om de vergunningverlening vlot te trekken. Er is momenteel geen alternatief voor handen en daarmee geen keuze. Wij zullen daarom het raamwerk van de PAS het voordeel van de twijfel geven en voor stemmen. Over de invulling van de PAS komt de Kamer nader te spreken en dan zal mijn fractie een definitieve inhoudelijke afweging maken.