Lambert on Tour in de Baronie van Breda

Source: L.J.J. (Lambert) van Nistelrooij i, published on Saturday, April 26 2014, 1:27.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Lambert van Nistelrooij

Lambert bezocht op 25 april de Baronie van Breda. Het bezoek bestond o.a. uit een bezoek bij een woonstichting in Etten-Leur, een boomteler en boomteeltcoöperatie in Zundert en het Grafisch Design Festival in Breda stond ook op het programma. Groen, groei, banen én grensoverschrijdende samenwerking daar draait het hierbij om.

Grensoverschrijdend samenwerken

In Etten-Leur bezocht Lambert van Nistelrooij woonstichting Woonwel. Hij ging in gesprek op de manier waarop ze hier op nieuwe manieren zoeken naar energiebesparing en grensoverschrijdende samenwerking. Europese fondsen hebben de samenwerking met een woonstichting in Vlaanderen sterk bevorderd en door deze samenwerking ontstaan nieuwe inzichten. Door innovaties van Woonwel is energiebesparing op een hoger niveau gebracht en samenwerking met ‘Sociale bouwmaatschappij’ De Zonnige Kempen in België heeft dit nog versterkt. Zoek je een woning bij Woonwel, dan kun je nu vooraf een goede inschatting krijgen van je energieverbruik.

Treeport

In Zundert bezocht Lambert een boomteler en tegelijkertijd maakte hij kennis met de grensoverschrijdende boomteeltcoöperatie Treeport. Precies op de grens van Brabant en Vlaanderen gaan de komende tijd de nodige ontwikkelingen plaats vinden. Alle kwaliteitsproducten van de vele bomentelers in Zundert en de gebieden over de grens komen samen op een locatie die zowel in Zundert als in het Belgische Hoogstraten ligt. Lambert wist ervaring van eerdere bezoeken aan andere grensoverschrijdende locaties uit te wisselen, zo was hij eerder dit jaar nog op bezoek in een grensoverschrijdend bedrijventerrein in Coevorden. Verder kwam het onderwerp huisvesting van arbeidsmigranten naar voren. Hierbij zijn er heel wat verschillen in aanpak tussen verschillende Nederlandse gemeenten, maar nog meer verschillen in vergelijking met Belgische gemeenten. En dit terwijl de boomtelers hun producten wel op één Europese markt afleveren. De Zundertse telers zijn sterk internationaal georiënteerd.

Design goes Breda

In Breda kreeg Lambert een rondleiding door de stad en aanschouwde daarbij diverse Grafische kunstwerken op pleinen en straten in de Bredase Binnenstad. Lambert gaat voor Slimme Specialisatie. Grafisch Design is zo’n Slimme Specialisatie, op dit gebied heeft Breda zich tot een hoog niveau opgewerkt, met veel nieuwe mogelijkheden.