Laat de koopman wereldwijd floreren - Main contents
Het lidmaatschap van de Europese Unie heeft Nederland geen windeieren gelegd. Dankzij de vrije handel kan de Goudse kaasboer zijn kaas kwijt in Stockholm, kunnen we op de camping in Frankrijk zonder meerkosten internetten op onze smartphones en kunnen oma en opa van hun pensioen genieten aan de Spaanse costa.
Als handelsland - de bron van eenderde van onze welvaart - hebben we veel baat bij een thuismarkt die niet uit zeventien maar uit meer dan vijfhonderd miljoen consumenten bestaat. Vraag maar aan de 44 procent Nederlanders die hun brood verdienen aan de export.
Helaas is de Europese interne markt alleen niet langer voldoende om onze welvaart te behouden. We zijn immers afhankelijk van andere Europese landen waar de groei stagneert. De verwachte één of twee procent per jaar vallen in het niet bij de groei in China (7,7 procent in 2013).
Als toegangspoort tot Europa en logistiek knooppunt hebben we een groot belang bij meer handel. Want meer handel binnen en buiten Europa betekent meer banen in Nederland. De grootste opdracht voor Europa is dan ook helder: het sluiten van handelsakkoorden met andere economische machtsblokken. Alleen als 27 tamelijk kleine landen hun krachten bundelen, kunnen ze een vuist maken tegen giganten als de VS, China of India. Het alternatief is dat we ons tegen elkaar uit laten spelen.
Juist een relatief klein land als Nederland profiteert van het gewicht dat wij als Europa gezamenlijk in de schaal kunnen leggen. Als voorzitter van de EP-Japan-delegatie heb ik mij in de afgelopen vijf jaar ingezet voor een vrijhandelsakkoord tussen de Europese Unie en Japan. De onderhandelingen vorderen gestaag. De verwachting is dat het toekomstige handelsakkoord met Japan 400duizend banen oplevert in Europa en dat de Europese export naar Japan met 32.7 procent zal toenemen. De Nederlandse exportsector zal hier direct van profiteren. Ook heb ik mij ingespannen voor het vrijhandelsakkoord tussen de Europese Unie, Colombia en Peru.
Een ander voorbeeld is het handelsakkoord dat de EU in 2013 sloot met Canada. Canada sloopte goeddeels haar hoge heffingen op de import van zuivelproducten. Meer dan 90 procent van de verkochte kaas in Canada wordt lokaal geproduceerd. Het akkoord betekende meer kansen voor de sterke Nederlandse zuivelsector.
Nog groter zijn de voordelen van een akkoord met de Verenigde Staten. Dit kan Nederland euro4,1 miljard per jaar opleveren. Concreet wordt dat bijvoorbeeld voor de auto-industrie. Door onnodige regelgeving wordt de handel beperkt en dat kost banen. Auto's worden nu apart geproduceerd voor de Europese en Amerikaanse markt. In Amerika moeten koplampen twee standen hebben. Een normale hoeveelheid licht en een fellere stand. Het is echter technologisch mogelijk om koplampen te dimmen - iets wat we in Europa prima vinden, maar de Amerikaanse markt staat dit niet toe omdat er niet sprake is van twee verschillende standen. Een ander obstakel is het knipperlicht. In Amerika is een andere kleur knipperlicht verplicht dan in Europa. Dat moet eenvoudiger.
De Nederlandse Europarlementariërs en de Nederlandse regering moeten zich daarom vierkant achter de TTIP-onderhandelingen scharen en taboeloos durven onderhandelen.
Dat betekent dat Nederland en de EU de onderhandelingen in moeten gaan met de koopman op één en de dominee op twee. Laten we niet de verdergaande handelsliberalisering met Amerika, China en de rest van de wereld op het spel zetten, omdat we hen zo nodig morele lessen willen leren.
Economische ontwikkelingen en hervormingen in China hebben ervoor gezorgd dat 400 miljoen mensen niet meer onder de armoedegrens leven. Nu vraagt de Chinese middenklasse zelf om hervormingen en een betere mensenrechtensituatie. Daar is geen hulp- of mensenrechtenclausule in een handelsakkoord tegen opgewassen. We moeten ook geen banen breken omdat we Snowden willen wreken.
Het kabinet Rutte II heeft de afgelopen jaren de grootste handelsmissies uit de geschiedenis georganiseerd. Dat is wat we meer moeten doen. Het Nederlands belang centraal stellen en de EU gebruiken om onze mondiale handelspositie te verstevigen. Dat levert banen op in Nederland, en vrede en stabiliteit elders.
Juist omdat we aan Europa alleen niet genoeg hebben, hebben we Europa nodig.
Hans van Baalen is VVD-delegatieleider in het Europees Parlement