Europees natuurbeleid een groot zwart gat

Source: G.J.M. (Gerben-Jan) Gerbrandy i, published on Wednesday, April 30 2014, 14:43.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Gerben Jan Gerbrandy

Europarlementariër en vicevoorzitter van de milieucommissie Gerben-Jan Gerbrandy heeft de Europese Commissie en Raad een grote hoeveelheid vragen gesteld over de voortgang van de Europese Biodiversiteitsstrategie. De D66′er wil weten hoeveel geld er precies in Europa naar natuur gaat. De Commissie heeft in 2010 berekend dat jaarlijks 5,8 miljard euro nodig is om aan de Europese doelen voor 2020 uit de strategie te voldoen. Uit eigen onderzoek van Gerbrandy blijkt dat de Commissie, noch Europese natuurorganisaties weten hoeveel geld er jaarlijks door de EU en lidstaten aan natuur wordt besteed. Tegelijkertijd stelt de Commissie vast dat het slecht gaat met meer dan 80% van de beschermde diersoorten, leefgebieden en ecosystemen.

Onomkeerbare schade

”Een belangrijk doel van de strategie is zorgen voor voldoende financiering van Natura 2000-gebieden, maar in vrijwel alle lidstaten is de afgelopen jaren fors bezuinigd op natuur. Het is heel kwalijk dat de Commissie blijkbaar geen idee heeft om welke bedragen het gaat. D66 wil daar duidelijkheid over hebben, zowel van de Commissie als van de lidstaten. D66 is niet blind voor de noodzaak om tijdens een economische crisis te bezuinigen. Investeringen in natuur kunnen best onder de huidige financiële omstandigheden wat vertraagd worden, maar er mag geen onomkeerbare schade aan de natuur plaatsvinden” aldus Gerbrandy, rapporteur biodiversiteit van het Europarlement. “Voor de financiering van zijn plannen zijn er naast publiek geld daarom creatieve oplossingen nodig met privaat geld. Zo moet natuurlijk kapitaal een plaats krijgen in nationale jaarrekeningen. Ook moet de Commissie nu eindelijk het ‘no net loss’-principe uitwerken, zodat er netto geen natuur meer verdwijnt in Europa.”

Doemscenario

Ook heeft Gerbrandy vragen gesteld over de uitvoering van de Biodiversiteitsstrategie, de aanwijzing van beschermde gebieden en de indiening van zogenaamde beheerplannen. Met de Europese strategie moet in 2020 niet alleen de achteruitgang van biodiversiteit gestopt zijn, maar moet ook ten minste 15% van de aangetaste ecosystemen moet hersteld zijn. Met de huidige inzet lijkt die strategie gedoemd te mislukken.

Lees hier alle vragen die Gerbrandy heeft gesteld.

(Foto: Flickr Creative Commons: jmarconi)