D66 bezoekt Nederlandse Silicon Valley - Main contents
Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy vindt dat Europa meer moet investeren in slimme economische groei. Dit betekent meer investeren in onderwijs en onderzoek, beter gebruik maken van nieuwe informatie- en communicatietechnologieën en meer aandacht voor duurzame innovatie. “Er is een indrukwekkende transformatie van de wereldeconomie gaande. We gaan van grijze vervuilende methodes naar groene en slimme technologieën. De bedrijven in Seed Valley geven een prachtig voorbeeld van de potentie van “groene software”. Hier worden Nederlandse innovaties bedacht die bijdragen aan groene groei en gezond voedsel”, aldus Gerbrandy.
Kennis kampioen
Gerbrandy ziet veel kansen voor de innovatieve zaden sector in Nederland. Nederland is een kennis kampioen. “Europa moet juist in die kennis investeren, daar ligt de toegevoegde waarde”, aldus Gerbrandy. Hij vindt dat het Europese landbouwbeleid volledig op de schop moet. “D66 wil geld naar kennis in plaats van koeien. Wij pleiten al jaren voor afslanking van het landbouwbudget en betere besteding van de subsidies. Meer vergroening, vereenvoudiging, liberalisering en innovatie”, aldus de D66′er.
Duurzaam voedsel
De enige weg vooruit is volgens Gerbrandy een radicale verduurzaming van onze samenleving en onze economie. Dit betekent optimaal gebruik maken van grondstoffen met zo min mogelijk verspilling. De sterk groeiende wereldbevolking vraagt bovendien om innovatieve oplossingen voor het voedselvraagstuk. Voedselproductie dat minder water en grond verbruikt, minder broeikasgassen uitstoot en weerbaar is tegen ziekteverwerkers. Met Seed Valley in Noord Nederland en Food Valley in Wageningen heeft Nederland en Europa een sterke en innovatieve agrofood sector.
Minder regels
Behalve door te investeren in onderzoek en innovatie kan de EU ook bijdragen aan innovatie door regeldruk en andere barrières voor bedrijven en onderzoekers te verminderen. D66 vindt het van groot belang dat er heldere wetgeving voor de handel en teelt van zaden komt, die geen negatieve gevolgen zal hebben voor de biodiversiteit. De Europese Commissie heeft vorig jaar een voorstel gedaan voor nieuwe zadenwetgeving waarmee de huidige verouderde en zeer complexe wetgeving (12 richtlijnen) zou worden vervangen. Het voorstel is echter onlangs door het parlement verworpen omdat het niet de gewenste vereenvoudiging en lastenvermindering teweeg zou brengen.