Radiocolumn april: Slimme meter, toch maar niet

Source: L.J.J. (Lambert) van Nistelrooij i, published on Tuesday, May 6 2014, 1:22.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Lambert van Nistelrooij

Recentelijk stond in het Brabants Dagblad het bericht, dat mensen met een slimme meter in huis bij de neus zijn genomen. De installatie van deze innovatie in elke meterkast is het gevolg van een besluit van de Tweede Kamer. Een nieuwe slimmigheid die naar nu blijkt nadelig kan zijn, vooral voor mensen die zelf energie opwekken. Ook ik heb zo mijn twijfels.

Ik ben één van de vele Nederlanders, die heeft geïnvesteerd in zonnepanelen. Als de zon schijnt, draait mijn oude energiemeter terug. Het elektriciteitsbedrijf weet alleen, wat het saldo van de afgenomen en terug geplaatste stroom is. Resultaat is dat ik energieneutraal bezig ben en tevens een veel lagere energierekening heb. Eenvoudig en bovendien eerlijk.

Het probleem zit echter bij de overheid. De inkomsten uit de energiebelasting worden lager. Daarom is in Den Haag besloten, dat de kleine producenten minder terugkrijgen voor de elektriciteit die ze opwekken, dan dat ze betalen voor de stroom van het energiebedrijf. Daar gaat voor mij de lamp van uit! De kleinschalige opwekker zou zelfs méér moeten krijgen. Een kleine opwekker investeert zelf in zijn panelen of z’n windmolen.

Ik heb het onderwerp ook in Brussel op de agenda gezet. Want elk land heeft nu zijn eigen regels en stelt eigen eisen aan de meters. De Duitse slimme meters zijn anders dan die in Frankrijk of in Nederland. Met alle overlast van dien. Ik heb me erin vastgebeten en zal dit onderwerp ook na de Europese Verkiezingen op 22 mei niet loslaten. Bovendien wordt in Eindhoven met financiële steun van de EU gewerkt aan een nieuwe generatie meters. Meters die het mogelijk maken om energie in te kopen naar de wens van de klant. Die ons echt verder brengen.

De slimme meter komt er bij mij thuis voorlopig niet in. Een echte innovatie is toekomstbestendig en duurzaam. Een meter over een paar jaar weer vervangen is weggegooid geld. Daarom bemoei ik er mij in Brussel nu mee. Het wordt ook hoog tijd dat Den Haag zich er opnieuw over uitspreekt.

• Beluister: Radiofragment

• Bekijk: Tekst