Verantwoord voetbal

Source: P.J.G. (Paul) Tang i, published on Monday, May 12 2014, 10:47.
Verantwoord voetbal
Bron: Blog Emine Bozkurt

Big business. Dat is het Europese voetbal geworden. De grote clubs domineren, niet alleen op het veld maar ook aan de bestuurstafels; ze slagen er niet in om zelf het voetbal goed te reguleren. De PvdA wil de grote clubs aan banden leggen.

In Europees verband kunnen we ervoor zorgen dat de aan mensenhandel grenzende gewoonte van topclubs om piepjonge jeugdspelers te kopen wordt beperkt, dat profvoetballers niet als handelswaar worden gezien, maar als werknemers. Daarnaast willen we dat idiote financiële constructies om spelers te kopen worden onderworpen aan de regels van Financial Fair Play.

Een kind hoort thuis op te groeien en niet in een vreemd land ver van vriendjes en familie. Er is een levendige handel ontstaan in jeugdspelers. Op steeds vroegere leeftijd worden spelertjes ingelijfd. Zo transfereerden aan het begin van dit seizoen spelertjes jonger dan 12 van GVAV Rapiditas in Groningen naar Barcelona en van AVV SDZ in Amsterdam naar Paris St. Germain. Barcelona is over de schreef gegaan, en wordt eerst wel en dan niet bestraft. Dit zal de tendens duidelijk niet keren.

De Europese Unie gaat begripvol om met zelf-regulering door overkoepelende organisaties als UEFA en FIFA. Het transfersysteem is een uitzondering op de rechten op werknemers. Tot nu toe maakt de Europese Unie uitzonderingen op de regels voor voetballers. Misschien brengt de Europese Unie iets te veel begrip op.

Het wordt tijd om grenzen aan de zelf-regulering te stellen door op z’n minst paal en perk te stellen aan de ontwikkelingen die sport en haar liefhebbers bepaald geen goed doen. De Partij van de Arbeid heeft vijf concrete oplossingen om ervoor te zorgen dat voetbal weer verantwoord wordt.

Vijf concrete oplossingen:

  • 1. 
    Verantwoordelijkheid van alle partijen afdwingen

Een aanpak van de problemen begint bij de verantwoordelijkheid van alle betrokken partijen, dus de clubs, de makelaars, de (inter)nationale federaties en bonden en de ouders van de jeugdspelers hun verantwoordelijkheid nemen. Zo moeten de clubs niet alleen naar de sportieve en financiële belangen kijken, maar ook naar de maatschappelijke voorbeeldfunctie die van het voetbal uitgaat. Tegelijkertijd moeten (inter)nationale federaties en bonden toezicht houden op bestaande reglementen rondom financiële transacties, bijvoorbeeld het bestaande Financial Fair Play, en ook daadkrachtig handhaven. Zo niet, dan moet de huidige zelfregulering vervangen worden door EU-regulering.

  • 2. 
    Alternatieven voor het huidige transfersysteem

Als zelfs de UEFA-voorzitter, Michel Platini, zich zeer kritisch uitlaat over het huidige transfersysteem is het wel duidelijk dat dit aan verandering toe is. “Ik denk dat transfers diefstal zijn”’, zei de 58-jarige Fransman vorig jaar.

Het huidige transfersysteem is vrij schimmig over wie wat waaraan verdient. In een nieuwe situatie moet duidelijker worden welke partijen verdienen aan een transfer. Zo wordt ook inzichtelijker hoeveel zaakwaarnemers in hun zak steken.

De bestaande spelersvakbond, Fifpro, pleit ook voor een eerlijker transfersysteem, waarbij voetballers onder andere veel meer vrijheid krijgen om van club te verhuizen. Voetballers zijn ook werknemers en zij hebben dus ook rechten die verankerd moeten zijn in duidelijke wetten. Verder zijn er legio mogelijkheden om het bestaande transfersysteem op de schop te nemen. Ook kan er geleerd worden van bestaande transfersystemen uit andere sporten, bijvoorbeeld van de ‘draft’ bij basketbal.

Een witboek van de Europese Commissie over een nieuw transfersysteem is welkom.

  • 3. 
    Versterken van positie van de jeugdspeler

Jeugdopleidingen en jeugdspelers moeten beter beschermd worden. Niet ieder kind dat gescout wordt door een profclub zal debuteren als profvoetballer. Het grootste deel van de jeugdspelers zal na verloop van tijd op zoek moeten naar een amateurclub. Jongeren moeten de kans krijgen om makkelijk weer in te stromen bij een amateurclub in de buurt.

De bestaande opleidingsvergoeding voor een speler moet flink omhoog en al voor het 12e jaar ingaan. Hiermee wordt de handel in jeugdspelers onder de 12 ontmoedigd én krijgen de jeugdopleidingen bij profclubs en amateurvereniging de waardering die zij verdienen. Waarom zou je als club investeren in jeugdspelers, als ze toch voor hun twaalfde al weggehaald worden?

  • 4. 
    Eis aan het aantal gecontracteerde spelers

De kapitaalkrachtige clubs hebben dermate veel spelers onder contract dat leuke en goede voetballers niet spelen toekomen of voor korte tijd worden verhuurd. Spelers zijn handelswaar. Dit komt de kwaliteit van het voetbalspel niet ten goede. Het zou goed zijn om hier een grens aan te stellen.

  • 5. 
    Overheid als laatste man

Als de wet wordt overtreden is dit een zaak van de overheid. Europese overheden zouden dus niet bang moeten zijn om stappen tegen clubs te nemen die hun verantwoordelijkheid niet nemen. Of dat nu gaat om de handel in jeugdspelers; de rechten van voetballers en het tegengaan van ongewenste financiële constructies rondom voetbalclubs.

Voetballiefhebbers en voetbalfanaten moeten niet gelaten de ontwikkelingen in het Europese voetbal ondergaan. De clubs in de kleinere landen voeren een ongelijke strijd, en zien zelfs hun jeugd op jonge leeftijd wegkaapt worden. Laten we deze strijd vooral wat gelijker en eerlijker maken.

Afbeelding: http://www.freeimages.com/browse.phtml?f=download&id=1330576