GroenLinks schaamt zich niet voor Europa: Wij voeren campagne - Main contents
Nog maar negen dagen te gaan en dan mag iedereen naar de stembus. Mag. En het lijkt erop dat een ruime meerderheid van Nederland dat niet gaat doen. En eigenlijk verbaast dat me niet als ik kijk naar hoe de campagne verloopt. De aandacht voor deze verkiezingen is zeer beperkt en daar hebben de politieke partijen flink aan mee geholpen.
De afgelopen jaren werd het Europadebat gedomineerd door negativiteit. Rutte wilde geen vergezichten over Europa. Timmermans wilde geen referendum en kon Europa niet aan zijn moeder uitleggen. Wilders en Roemer strijden om wie het hardst NEE kan roepen. Dan moet je niet verbaasd zijn dat na vijf jaar de Nederlandse kiezer denkt dat een stem niet veel uitmaakt. Dat heeft dan ook zijn uitwerking op de Nederlandse televisie. Nieuwsuur durfde het aan een debat te organiseren, slechts 380.000 kijkers konden aanschouwen hoe de lijsttrekkers in debat mochten over of Nederland uit de euro moet, waarom het Europarlement nog steeds naar Straatsburg gaat en of we Oost-Europese werknemers moeten weren. Xander van der Wulp mocht daarna in Pauw en Witteman uitleggen dat het meer een straf dan een genot was om dit debat voor Pauw en Witteman te moeten volgen.
De PvdA en VVD vinden het allemaal wel best. Hoe kleiner deze verkiezingen worden gehouden, hoe minder de ellende zal opvallen, zo is de gedachte. Voor de vorm zet Paul Tang zich een beetje af tegen de VVD, maar ondertussen voeren Dijsselbloem en co keihard de liberale agenda van Rutte en Rehn uit. Bezuinigen, bezuinigen en nog eens bezuinigen.
Campagnestart
Dan kun je de PVV toch wel wat credits geven. Zij stonden gisteren bij De Nederlandsche Bank om duidelijk te maken wat ze willen: uit de euro, uit Europa. Wij waren er ook, om ons geluid te laten horen. Waarom? Heel simpel: de camera's komen af op de anti-retoriek van Geert en niet op de pro-Europese visie die wij hebben. Onze campagnestart in Vaals kon rekenen op Belgische en Duitse pers, maar helaas konden we geen Nederlandse parlementaire pers verwelkomen.
"Een pas op de plaats" van D66
Kennelijk heeft D66 dat ook door en gooien ze nu het roer om. Pechtold stelt in Nieuwsuur dat “een pas op de plaats” rond Europa aan de orde is. Gisteren bij EenVandaag leek Sophie in 't Veld deze lijn te steunen: D66 streeft niet naar een Europese staat. D66 kruipt steeds dichter op haar Europese partner de VVD. De NOS deed er onderzoek naar en op het punt waar volgens Rutte D66 en de VVD verschillen - Europese eenwording - kiest D66 er nu voor om weer een stapje zijn richting op te komen.
Maar vandaag brak echt mijn klomp. De organisatie van het Jong Nieuwspoort-debat, live op Politiek24 en geleid door Joost Vullings, heeft laten weten dat D66 niet meer komt. Zij zouden in debat gaan over de stelling dat een federaal Europa nodig is om een vuist te vormen tegen Poetin. Echter, kennelijk heeft D66 besloten dat dit soort pro-Europese verhalen momenteel even beter achter de schermen plaats kunnen vinden. Eerst een pas op de plaats en nu zelfs duiken voor het debat.
Tot nu toe stonden we samen met D66 bekend als de enige partijen die uitgesproken pro-Europa zijn: zij voor een rechtse agenda, wij voor een linkse. Echter, nu lijkt D66 dus inderdaad een stap terug te doen. Laat ik helder zijn: wij zijn en blijven voor een sterk Europa. Want met een sterk Europa kunnen we de problemen van deze tijd aanpakken.
Meer lezen