Dalai lama laat zich niet vangen in protocol van Tweede Kamer

Source: J.H. (Han) ten Broeke i, published on Monday, May 12 2014, 8:51.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Han ten Broeke

De Dalai lama laat zich niet vangen in het protocol van de Tweede Kamer. De spiritueel leider van Tibet heeft niet ruim zestig jaar gestreden voor de vrijheid van zijn volk om zich vervolgens door een Nederlands Kamerlid het protocol te laten voorschrijven. Tenzin Gyatso, de veertiende dalai lama, inmiddels 78 jaar oud, doet de dingen op zijn manier. En geregeld met een bulderend lachsalvo in de microfoon.

Vanochtend ontving de commissie Buitenlandse Zaken van de Tweede Kamer de geestelijk leider voor een gesprek. Dit weekeinde deelde hij zijn boeddhistische lessen met duizenden mensen in Ahoy. De regie van de bijeenkomst in de oude plenaire zaal van de Tweede Kamer is eerder in handen van de dalai lama en zijn team dan van PvdA-kamerlid Angelien Eijsink, die het gesprek voorzit. Hij begint met een vriendelijke terechtwijzing: Nederland is van het Nederlandse volk, niet van de politieke partijen. Zijn les gaat gepaard met een gulle lach, de politici kunnen niet anders dan meelachen.

'Ik antwoord nu'

Alle Kamerleden van de commissie mogen een vraag stellen. Acht stuks in totaal (tien minus ChristenUnie en SGP, die niet aanwezig zijn), de dalai lama heeft er zijn handen vol aan. Nadat VVD'er Han ten Broeke zijn beurt heeft gekregen wil Eijsink eerst nog twee vragen inventariseren voordat de Tibetaan mag reageren. Daar is hij niet van gediend. 'Ik antwoord nu, dat is makkelijker.' Eijsink doet een tweede vergeefs poging de volgorde uit te leggen: als de dalai lama wil antwoorden dan antwoordt hij.

 
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Han ten Broeke

En dus krijgt Ten Broeke te horen dat de Tibetaanse leider vol optimisme is over veranderingen in China. Steeds meer Chinezen hangen het Tibetaanse boeddhisme aan en de nieuwe Chinese president Xi Jingpin is een pragmatisch man. Ook China behoort tot het volk, legt hij uit, al heeft een totalitair regime vaak een langer leven dan een democratisch gekozen bestuur. 'We shall see, de dingen gaan de goede kant uit.' Dan een advies: 'China verdient respect en vertrouwen. Wees vriendelijk tegen China, niet altijd negatief.'

Lees hier het hele artikel

NRC.nl: Een weekendje Nederland voor de dalai lama in 12 foto's

alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Han ten Broeke