Lambert on Tour Midden-Brabant

Source: L.J.J. (Lambert) van Nistelrooij i, published on Tuesday, May 13 2014, 1:24.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Lambert van Nistelrooij

Op 12 mei was Lambert van Nistelrooij 'On Tour' in Midden-Brabant. Op het programma stond o.a. een bezoek aan ZLTO Hart van Brabant en een bijeenkomst met MKB- ondernemers op het vlak van de biogebaseerde economie.

De eerste bestemming op de route was Oisterwijk bij ZLTO Hart van Brabant. Hier werd een rondleiding gegeven door het bedrijf en ging men kort in debat over het imago van de landbouwsector en enkele innovatieve zaken zoals de aanleg van een glasvezel net in de regio. Hierna ging Van Nistelrooij door naar het bedrijf SoilTech Innovations in Biezenmortel waar hij met een groep MKB-ondernemers uit de regio in gesprek ging over de toepassingsmogelijkheden en nieuwe producten op het gebied van de Biobased Economy.

Deze ondernemers kwamen met de boodschap om minder Europees te denken en regionaal zaken beter aan te pakken. Het is zaak om de markt toegankelijker te maken en biogebaseerde producten de ruimte te geven. Toepassingen moeten arbeidsbesparend en minder milieubelastend zijn. De nadruk moet gaan liggen op het creëren van “meerwaarde”.

Nieuwe ideeën

Één van de aanwezige bedrijven, Rodenburg biopolymers, heeft met een andere onderneming een biokrat ontwikkelt die in zee opgestapeld kan worden en functioneert als habitat voor schelpdieren. Deze wordt door mosselen gebruikt en het geheel is biologisch afbreekbaar zodat geen plastic in zee overblijft.

Het blijkt wel dat de ideeën vooral bij de kleinere bedrijven zitten (MKB). De financiering moet ook deze kant gaan opschuiven om van deze ideeën succesvolle eindproducten te maken. Het “Biobased” concept leeft maar nu is het tijd om er een “Economy” van te maken zo is de conclusie van de middag.