PvdA: Ook e-boeken gratis toegankelijk voor jongeren

Source: J.S. (Jacques) Monasch i, published on Wednesday, May 14 2014, 2:12.
PvdA: Ook e-boeken gratis toegankelijk voor jongeren
Bron: Blog Jacques Monasch

PvdA: Ook e-boeken gratis toegankelijk voor jongeren

Gratis toegang tot studieboeken en literatuur is van groot belang voor de ontwikkeling van jongeren. Daarom wil de PvdA dat jongeren onder de 18 jaar behalve in de fysieke, ook in digitale bibliotheken gratis kunnen lenen. De huidige wet staat nog toe om contributie te heffen op het lenen van e-boeken. Daar wilde PvdA vanaf. Jongeren moeten op z’n minst een vast en ruim aantal e-boeken gratis kunnen lenen. PvdA-Kamerlid Jacques Monasch dient daartoe een amendement in bij het debat over de Bibliotheekwet.

Monasch: “Het is belangrijk dat de bibliotheken vernieuwen. De taak van bibliotheken verschuift en digitaal lezen is in opkomst. Daarom zijn we blij met de landelijke faciliteit voor e-books. Ook digitale bibliotheken leveren een belangrijke bijdrage voor jongeren om zich te ontwikkelen. De PvdA vindt dat juist ook voor de nieuwe manier van lenen geen drempels opgeworpen moeten worden. Lenen bij fysieke bibliotheken is al gratis, maar voor het lenen van e-books dreigt een vergoeding gevraagd te worden. Ook digitaal lenen moet voor jongeren gratis zijn. Daarom wil de PvdA de wet op een aantal plaatsen wijzigen.”

Ook wil de PvdA de functie van de bibliotheek uitbreiden met muziek. Het aanbieden van muziek en achtergrondinformatie daarover geven toegang tot een belangrijk deel van ons cultuurgoed. Nederland heeft daar een unieke voorziening voor in de vorm van een grote catalogus met achtergrondinformatie die via www.muziekweb.nl en computers in bibliotheken toegankelijk is. Daarom wil de PvdA de aandacht van bibliotheken voor muziek vastleggen in de wet.