Lambert on Tour - Land van Cuijk

Source: L.J.J. (Lambert) van Nistelrooij i, published on Wednesday, May 14 2014, 1:22.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Lambert van Nistelrooij

De toekomst van het Land van Cuijk ligt in Europa

Europarlementariër Lambert van Nistelrooij op werkbezoek

In het kader van zijn campagne voor de Europese Verkiezingen was Lambert van Nistelrooij uit Diessen op dinsdag 13 mei in het Land van Cuijk. Er was een strak programma opgesteld om de Brabantse europarlementariër kennis te laten nemen van de nieuwste ontwikkelingen. Hij was onder de indruk van de stappen, die al zijn gezet. Maar om in Europa daadwerkelijk mee te kunnen doen, moet er vooral meer samenwerking worden gezocht. De heer Van Nistelrooij wil daar de komende vijf jaar graag bij helpen.

In Grave werd samen met een delegatie van CDA Land van Cuijk een bezoek gebracht aan Zorgcentrum Catharinahof. De heer Van Nistelrooij had veel bewondering voor de onlangs in gebruik genomen nieuwbouw. Ook de directie en de bewoners waren verheugd de oud-gedeputeerde weer te mogen ontmoeten. Door zijn initiatieven als Oudenproef en Vitaal Grijs heeft hij belangrijke bijdragen geleverd aan de ouderenzorg in het Land van Cuijk. In Brussel zet hij zich in voor het beschikbaar stellen van meer geld voor onderzoek. Brabant Zorg, eigenaar van Catharinahof, kan daardoor gaan deelnemen aan een Europees programma gericht op de verbetering van de voeding en de zelfredzaamheid van ouderen.

Kijkje bij de bedrijven

In Wanroij werd de CDA delegatie ontvangen bij een drietal bedrijven, die hun productie vanuit deze regio richten op Europa. Het familiebedrijf Smicon levert machines voor de verwerking van organisch afval uit de levensmiddelenindustrie en de landbouw. “Dat u de ontwikkeling van nieuwe producten met eigen mensen uit de eigen regio weet te realiseren, verdient grote waardering.” was de reactie van Lambert van Nistelrooij. Volgens directeur Smits is het daarom belangrijk dat de gemeenten in het belang van de werkgelegenheid deze lokale MKB-bedrijven meer ruimte geven.

Berdex is een ander bedrijf dat zijn oorsprong vindt in het Land van Cuijk. Ze produceren lichtgewicht trailers voor internationaal transport van vee, bloemen en andere goederen. “Berdex toont aan dat binnen Europa veetransporten wel degelijk op een diervriendelijke wijze mogelijk zijn. Wel moet de transportsector bereid zijn daarin te investeren. Als CDA willen we vanuit Brussel graag een duwtje in de rug geven.” stelde de heer Van Nistelrooij.

Het derde bedrijf dat in Wanroij op het programma stond, was Plastisol. Zij zijn specialist in de productie van brandweervoertuigen. Door gebruik te maken van nieuwe kunststoffen worden deze lichte voertuigen vooral in steden en op vliegvelden ingezet. De omschakeling naar elektrische aandrijving is een nieuwe stap, die in gang is gezet. Lambert van Nistelrooij heeft de directie van Platisol uitgenodigd voor een bezoek aan Brussel. Als voorzitter van de Intergroep Stedelijke Ontwikkeling wil hij deze slimme en duurzame innovatie graag presenteren aan zijn collega’s in het Europees Parlement.

Het laatste bedrijfsbezoek vond plaats bij Hendrix Genetics in Boxmeer. Een bedrijf dat zich richt op de kwaliteitsverbetering van legkippen via het fokken van nieuwe rassen. Op dit moment vindt al de helft van alle leghennen in de wereld zijn oorsprong in Boxmeer. Van Nistelrooij: “De ontwikkelingen die hier in gang worden gezet, zijn daarom niet alleen voor de regio, maar voor de pluimveehouderij in de gehele wereld van groot belang.’

In Genieterij Kommus in Sint Anthonis werd het werkbezoek afgesloten met een discussieavond met ondernemers. De heer Van Nistelrooij hield een volle zaal voor, dat produceren nodig is om te kunnen exporteren. “En zonder export kun je geen boterham smeren. Juist daarom heb ik me in Brussel ingezet voor het verstrekken van garanties aan innovatieve bedrijven. Zij kunnen vervolgens bij de banken voldoende geld lenen om hun innovaties te financieren. Een aanpak waarvoor ik me de komende jaren samen met de ondernemers wil blijven inzetten. Mag ik daarom op 22 mei op uw steun rekenen.”