"Maak meer werk van biobased"

Source: L.J.J. (Lambert) van Nistelrooij i, published on Wednesday, May 14 2014, 1:22.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Lambert van Nistelrooij

Europarlementariër Van Nistelrooij vindt dat Bergen op Zoom en de regio te weinig opschieten met de ‘biobased economy’.

BERGEN OP ZOOM - Bergen op Zoom en de regio maken te wei­nig haast met het initiatief voor ‘biobased economy’. Het gaat te traag en het blijft te vaag. De re­gio dreigt daardoor kansen en geld uit Brussel te verspelen.

Dat is de boodschap die europarle­mentariër Lambert van Nistel­rooij (CDA) zaterdag had voor burgemeester Frank Petter van Bergen op Zoom.

De CDA-karavaan voor de Europe­se verkiezingen (met onder ande­ren lijsttrekker Esther de Lange en het Brabantse europarlements­lid Van Nistelrooij) deed zaterdag Brabant aan, als laatste provincie. Als locatie was gekozen voor Ber­gen op Zoom vanwege de geweldi­ge economische en sociale schok die de sluiting van Philip Morris daar teweeg brengt.

Petter vroeg de europarlementa­riërs om concrete maatregelen voor zijn getroffen stad en regio. „Hoe komen we van plannen tot daden? Het gevaar is dat het in ab­stracties blijft hangen.”

Van Nistelrooij kaatste de bal te­rug: stad en regio en het betrok­ken bedrijfsleven en onderwijs trekken zelf niet hard genoeg aan het project biobased economy (kort gezegd producten maken uit groene grondstoffen). Dat kansrij­ke initiatief kan het banenverlies bij Philip Morris compenseren. „Mijn oproep is: pak dóór. Ga van praten naar uitvoeren.”

In een toelichting aan BN De-Stem zegt Van Nistelrooij - rap­porteur in het europarlement voor ‘biobased’ - dat er in Brussel 200 tot 300 miljoen euro aan fond­sen ligt te wachten. „Dit kan 3.000 banen opleveren. Om dat geld binnen te halen, moet je wel met uitgewerkte voorstellen ko­men. Daar zie ik te weinig van. Er is, drie weken geleden, alleen een globale koepelvisie ingediend. En als je met vage plannen komt, dan krijg je niets. De regio dreigt geld en kansen te laten liggen.”

De biochemie-campus bij Sabic in Bergen op Zoom moet in zijn ogen snel uitgroeien tot het echte middelpunt van ‘biobased’. „Zorg dat dáár het onderwijs is gecon­centreerd en niet bij Avans in Bre­da. Er moeten meer nieuwe, klei­ne bedrijven komen, die echte dingen maken. Dan trek je weer andere bedrijven en kennis aan en komt de zaak in beweging.”

In Frankrijk, Duitsland, Spanje en Polen en buiten Europa wordt ook gewerkt aan biobased-initia­tieven, waarschuwt Van Nistel­rooij. „Daarom zeg ik: doe het, en doe het nu. Werk écht samen in deze regio en blijf niet tegelijk een beetje concurrent van elkaar. Anders ben je het hier straks kwijt en zijn anderen ermee aan de haal. Die wachten niet op jou.” Het CDA-Brabant is er niet in ge­slaagd Van Nistelrooij hoog op de kieslijst te krijgen: zevende slechts. Alleen met voorkeurs­stemmen behoudt hij zijn zetel.

“ Je moet wel met uitgewerkte voorstellen komen. Daar zie ik nog te weinig van" aldus Lambert van Nistelrooij, CDA

door Arthur ’t Hart arthurthart@bndestem.nl | BNDeStem

Publicatie

Daarnaast presenteerde Van Nistelrooij ook zijn nieuwe publicatie waarin hij inhaakt op het biobased thema en de rol van West-Brabant en Zeeland.

• Bekijk: Publicatie Samen uit de crisis