VVD-kandidaten bezoeken Flevoland en Nutreco

Source: W.J.H. (Helma) Lodders i, published on Thursday, May 15 2014, 2:07.

De VVD staat pal voor de ondernemers in de agrarische sector. De agrarische sector levert een belangrijk aandeel in de Nederlandse export en zorgt daarmee voor veel werkgelegenheid in ons land. Brussel moet zorgen voor handelsakkoorden met andere economische machtsblokken, een gelijk economisch speelveld voor ondernemers in verschillende Europese landen en moet heldere kaders stellen, zonder te verzanden in micro-wetgeving en betutteling. Brussel moet de agrarische sector meer vertrouwen in plaats van wantrouwen en ondernemers de ruimte geven verder te innoveren. VVD-Tweede Kamerlid en landbouwwoordvoerder Helma Lodders en landbouwkandidaten Jan Huitema en Wyno Zwanenburg zullen de komende weken gericht campagne voeren in de agrarische sector.

Op maandag 19 mei bezoeken Lodders en Zwanenburg Nutreco in Boxmeer. Nutreco is een Nederlandse onderneming voor productie van en handel in diervoeding (veevoer en visvoer) en vlees. Het innovatieve bedrijf is internationaal actief en heeft acht onderzoekscentra, plus ruim 100 vestigingen voor productie en verwerking in ruim 30 landen, met in totaal ongeveer 10.000 medewerkers.

In de middag zullen Lodders, Huitema en Kandidaat Europees Parlement Maarten Smit een bezoek brengen aan Agrico in Emmeloord en aan aardappelteler Jaap de Zeeuw in Nagele.

In de avond zal Huitema een politiek café in Almere bijwonen. Hierbij zal Huitema ingaan op onderwerpen waar de VVD zich vooral op Europees niveau mee bezighoudt en wat de VVD in Europa bereikt heeft.

Voor de VVD is de agrarische sector bijzonder belangrijk. Lodders: “De agrarische sector is een belangrijke sector die Nederland helpt sterker uit de crisis te komen. De sector levert een belangrijk aandeel in de Nederlandse export, de export van agrarische producten is het afgelopen jaar zelfs gestegen naar een recordhoogte van 79 miljard euro. De sector zorgt daarmee voor veel werkgelegenheid want meer handel binnen en buiten Europa betekent meer banen in Nederland. De grootste opdracht voor Europa is wat mij betreft dan ook: het sluiten van handelsakkoorden met andere economische machtsblokken. Zo is bijvoorbeeld recentelijk een overeenkomst gesloten tussen China en Nederland om de Chinese melkproductie te vernieuwen en te verhogen. De Nederlandse exportsector zal hier direct van profiteren.”

De VVD wil ook dat Brussel de landbouwsector ruim baan geeft om eigentijdse oplossingen te ontwikkelen voor agrarische vraagstukken. Lodders: “Die worden niet uitgedacht in de Brusselse glaspaleizen, maar door de ondernemers en experts in het veld. Brussel moet de sector meer vertrouwen in plaats van wantrouwen en ondernemers de ruimte geven verder te innoveren.”

Den Haag, 15 mei 2014