Europese Verkiezingen: maak het niet zo ingewikkeld!

Source: W.G.J.M. (Wim) van de Camp i, published on Monday, May 19 2014, 3:07.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Nieuws Wim van de Camp

In deze campagnetijd zijn de analyses en opvattingen over de Europese Unie weer talrijk: variërend van een federaal Europa tot stap er maar uit, uit die Unie. Tussenvarianten zijn, stap enkel uit de Unie of omgekeerd, stap enkel uit de Euro.

Geen verdere uitbreiding, of gooi de zwakke (Euro)landen eruit, ga verder met een kopgroep, bijvoorbeeld van de 6 founding fathers.

De Europese Commissie mag geen wetsvoorstellen meer maken of, de totaal andere kant van het spectrum, we hebben een echte Politieke Unie nodig anders wordt het met de Euro en de nieuwe Bankenunie ook niks!

En zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan.

Volgens mij is het niet zo ingewikkeld: Nederland kan niet zonder Europa en Europa kan niet zonder Nederland. De vraag moet zijn wat voor type Europese Unie willen we? En de rest is eigenlijk kiezersbedrog. Ik zeg het in 4 punten.

  • 1. 
    Geen federale staat.

Bij de start van de Europese Unie werd gedacht aan de Verenigde Staten van Europa als eindmodel. Dat model is inmiddels verlaten.

De lidstaten hechten terecht aan eigen soevereiniteit, taal en cultuur.

De EU is een samenwerkingsverband van 28 soevereine staten.

  • 2. 
    Geen politieke Unie.

In 1992 is de EMU opgericht, de Economisch Monetaire Unie. Dat is het vehikel voor de Euro. Als de EMU goed werkt en iedereen zich aan de criteria houdt is er geen noodzaak tot een politieke Unie. De Europese Commissie bewaakt de criteria streng.

  • 3. 
    Richt je vooral op economische samenwerking.

Gebleken is dat de economische samenwerking in Europa het best werkt. De Interne Markt levert banen, export en welvaart op. De EU zou zich dan ook op deze taak moeten concentreren en de rest overlaten aan de individuele lidstaten.

  • 4. 
    Doe aan veiligheid en buitengrensbewaking.

Een samenwerkingsverband met open grenzen vraagt wel om veiligheid, buitengrensbewaking en criminaliteitsbestrijding. En in die volgorde. Dus niet de grenzen dicht, maar meer samenwerking tussen politie en justitie. Daar is veel winst te behalen.

Wim van de Camp.

#StemWim: CDA Lijst 1 no 3. Donderdag 22 mei.