IPO goes Europe: Hans van Baalen (VVD) - Main contents
Het IPO heeft de lijsttrekkers van de politieke partijen die meedoen aan de Europese verkiezingen én vertegenwoordigd zijn in de Tweede Kamer vijf vragen voorgelegd. De vragen hebben betrekking op de rol en betrokkenheid van de provincie bij Europa en het Europese besluitvormingsproces. De lijsttrekkers van de partijen CDA, VVD, PvdA, GroenLinks, D66, SP, ChristenUnie/SGP en 50+ hebben aan de IPO Q&A deelgenomen. In de aanloop naar de Europese verkiezingen op 22 mei 2014 wordt elke dag de bijdrage van één van de lijsttrekkers gepubliceerd. Vandaag: Hans van Baalen (VVD).
Waarom moeten we op 22 mei naar de stembus gaan…. en op u stemmen?
Europa moet zich inzetten voor meer banen in Nederland. Daar gaan deze verkiezingen over. Daarom wil de VVD dat de interne markt, de dienstenmarkt en de digitale markt worden versterkt en dat Europa handelsakkoorden sluit met andere economische grootmachten. Zelf ben ik leider van de EP-delegatie met Japan en zet mij concreet in voor een handelsverdrag dat Nederland circa 4 miljard op jaarbasis gaat opleveren. Dat levert exportland Nederland direct banen op. Wie voor zijn baan kiest, stemt 22 mei op de VVD.
Hoe ziet uw "Europa van de Regio's" eruit?
De VVD is tegen het rondpompen van geld. Het is beter dat Nederland haar eigen regio's, provincies en gemeenten versterkt, dan dat Nederlands belastinggeld via de omweg Brussel naar de eigen regio's wordt gepompt. Alles hangt in Nederland af van de export. 70% van ons BNP komt uit de handel met het buitenland, waarvan weer 70% met de EU-lidstaten. Een sterker bedrijfsleven, waaronder vooral het MKB, is de kurk waarop sterke regio's worden gebouwd. De Nederlandse visserijsector, de innovatieve landbouw, kennisrijke regio´s zoals Eindhoven, de haven van Rotterdam en Schiphol kunnen op onze steun in Brussel rekenen. Wegnemen belemmering, kansen scheppen, daar gaat het om.
Hoe belangrijk zijn de decentrale overheden voor het vergroten van het Europees draagvlak in Nederland?
Decentrale overheden zijn belangrijk voor de burger. Niet alles moet in Brussel of Den Haag geregeld worden. Dichtbij huis kan maatwerk georganiseerd worden. Geef provincies en gemeenten dus meer zeggenschap over infrastructuur, zorg, ruimtelijke ordening en milieu, arbeidsmarkt en sociale zaken, etc, etc. Draagvlak voor de Europese samenwerking versterkt je alleen als dat leidt tot meer kansen voor Nederland en dus echte banen door een florerend bedrijfsleven, niet door subsidie aan decentrale overheden via Brussel. Overigens, zolang er Europese subsidies zijn, helpt de VVD bij het binnenhalen daarvan want we zijn niet gek.
Met de toenemende decentralisatie in Nederland, dragen de provincies steeds meer verantwoordelijkheid voor beleid waarvan de kaders door de Europese Unie worden bepaald, bijvoorbeeld het natuur- en milieubeleid. Dit vraagt om een versterkte positie van provincies in de nationale en Europese werkstructuur. Welke kansen ziet u?
Nederland heeft qua inwonertal en economie de omvang van het Duitse Bondsland Noordrijn/Westfalen, een Europese regio. We moeten onze kracht niet versnipperen. Provincies en gemeenten en de rijksoverheid moeten de handen ineen slaan in Brussel, dan boek je resultaat. Een ‘alleingang’ van provincies en steden richting Brussel werkt niet.
Volkskrant columnist Jan Tromp schreef in zijn laatste artikel in de reeks “Hier Brussel” (26 april) dat er in de Europese Unie sprake is van “opgestapelde compromissen: uitkomsten zonder winnaars omdat er geen verliezers mogen zijn in Europa.” Wat is uw reactie?
Wie in Brussel invloed wil uitoefenen moet slim zijn. Nederlandse Europarlementariërs, onze Nederlandse Eurocommissaris, onze premier Mark Rutte, de Nederlandse ministers, ons bedrijfsleven en onze decentrale overheden moeten samenwerken om de belangen van Nederland te dienen. Dat doen de Britten, de Fransen, de Duitsers, etc, etc. En als we voor Nederland belangrijke voordelen binnenhalen moeten we dat niet van de daken schreeuwen want niemand mag jaloers worden. Een effectieve Nederlandlobby hoor je niet, zie je niet, maar brengt wel banen en welvaart.