Vijf jaar opkomen voor natuurbelangen

Source: G.J.M. (Gerben-Jan) Gerbrandy i, published on Tuesday, May 20 2014, 14:43.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Gerben Jan Gerbrandy

De laatste dagen krijg ik veel reacties van mensen die zeggen op mij te gaan stemmen op 22 mei vanwege mijn grote inspanningen de afgelopen vijf jaar op natuurgebied. Ook van prominenten van andere partijen. Dat raakt mij echt, vooral omdat ik soms het gevoel heb dat natuurbelangen het te vaak moeten afleggen tegenover andere belangen. En daarmee snijden wij ons in onze eigen vingers. Alles wat wij mensen nodig hebben om te leven, zoals schone lucht, schoon water, voedsel, een dak boven ons hoofd etc. vindt zijn oorsprong in de natuur. De mens kan niet zonder de natuur. Om die reden heb ik mij in het Europees Parlement ingezet voor het behoud en het versterken van de natuur in Europa en de rest van de wereld. Waarschijnlijk ben ik daarom ook door Natuurmonumenten en andere natuurorganisaties genomineerd voor groenste politicus van het jaar. Ik hoop met uw stem op 22 mei mij nog vijf jaar voor de natuur in te kunnen zetten.

Voor diegenen die dat minder op de voet gevolgd hebben, maar de natuur net als ik van doorslaggevend belang vinden, heb ik mijn inspanningen hieronder op een rij gezet:

Rapporteur voor Europese biodiversiteitsstrategie 2020. Een zeer ambitieus rapport door het EP geloodst.

Door middel van vragen aan de Europese Commissie de verdere afbraak van de Nederlandse natuur door kabinet Rutte I (Bleker) geblokkeerd.

Grote rol gespeeld bij de totstandkoming van Europese wetgeving om gebruik van illegaal gekapt hout in Europa strafbaar te maken.

Initiator en drijvende kracht achter de ontwikkeling van een Europees actieplan tegen stroperij in de wereld (wildlife crime). Lees ook mijn eigen actieplan.

Vergroting van het Europees budget voor natuur via het instrument LIFE bewerkstelligd.

Het Europese natuurbudget (LIFE) ook toegankelijk gemaakt voor Caribisch Nederland.

Vele inspanningen verricht om uiteindelijk de vangstquota voor blauwvintonijn fors verlaagd te zien worden.

Getracht de vergoedingen voor agrarisch natuurbeheer alleen beschikbaar te stellen bij daadwerkelijk gerealiseerde natuurwinst. Helaas geen meerderheid in EP voor gekregen.

Als vicevoorzitter van de EP-groep Fish for the Future een grote bijdrage geleverd aan de stevige verduurzaming van het Europees visserijbeleid.

Vele brieven, debatten en andere inspanningen gewijd aan het tegengaan van de ontginning van Canadese teerzanden, waarbij enorme gebieden boreale wouden verloren gaan.

Meerdere initiatieven genomen, waaronder parlementaire vragen, om het probleem van de plastic soep in oceanen aan te pakken.

Een sleutelrol gespeeld bij de totstandkoming van Europese wetgeving voor invasieve uitheems soorten.

Deelnemer aan CITES conferentie in 2010, VN Biodiversiteitsconferentie Nagoya 2010, VN Biodiversiteitsconferentie Hyderabad 2012, VN Duurzaamheidsconferentie Rio+20.

Verdere acties:

Biodiversiteit

Onlangs nog een grote hoeveelheid vragen gesteld aan de Europese Commissie en Raad over de voortgang van de Europese Biodiversiteitsstrategie. Budgetten van EU en nationale overheden lijken volstrekt onvoldoende voor het halen van de doelen in 2020.

Bij de Europese Commissie afgedwongen dat er geen cent Europees geld naar een eventuele snelweg door de Serengeti zou gaan.

Facebook campagne en een online petitie om burgers een platform te bieden. Op die manier kunnen ze hun stem laten horen over het belang van biodiversiteit. Het initiatief is te vinden op Facebook: www.facebook.com/stopbiodiversityloss en op: www.ipetitions.com/petition/stopbiodiversityloss.

Gepleit voor het stoppen van het gebruik van schadelijke biobrandstoffen.

Ingezet voor Europese wetgeving om invasieve uitheemse soorten (zoals de muskusrat) uit Europa te houden.

Schaduwrapporteur groene infrastructuur en schriftelijke vragen gesteld aan de Europese Commissie over de stappen die zij onderneemt om groene infrastructuur verder te ontwikkelen.

Ingezet voor ambitieus Europees milieuactieprogramma. Dit is de milieuagenda van Europa tot 2020. Per 2020 is ten minste 15% van de aangetaste ecosystemen hersteld, bossen en bodem zijn adequaat beheerd.

Brieven naar de Europese Commissie gestuurd over de vogeljacht op Malta die in strijd is met Europese wetgeving.

Parlementaire vragen aan de Europese Commissie over de overeenkomst inzake de internationale handel in bedreigde in het wild levende dier  en plantensoorten (CITES).

Parlementaire vragen aan de Europese Commissie over ontbossing en biodiversiteitsverlies

Parlementaire vragen aan de Europese Commissie over Nederlandse knelpunten voor soorten onder habitat- en vogelrichtlijn.

Parlementaire vragen aan de Europese Commissie over het beschermen van bijen door een verbod op pesticiden.

Parlementaire vragen aan de Europese Commissie over invoertarieven van duurzaam geproduceerde palmolie en grondstoffen.

Parlementaire vragen aan de Europese Commissie over misdrijven met betrekking tot wilde diersoorten.

Parlementaire vragen aan de Europese Commissie over Ecologische onderbouwing van Natura 2000-grenzen Haringvliet.

Parlementaire vragen aan de Europese Commissie over het Natuurherstel in de Westerschelde.

Begroting

Actie om milieuschadelijke subsidies een halt toe te roepen. Gevraagd aan parlementariërs in alle lidstaten om hun regeringen onder vuur te nemen met een bombardement aan vragen over nationale subsidies die het milieu schaden.

Amendementen ingediend op lange termijn begroting van de EU om milieuschadelijke subsidies af te schaffen.

Stroperij

Campagne gestart om mensen de mogelijkheid te geven de Europese Unie aan te sporen sneller actie te ondernemen tegen de wereldwijde stroperij van wilde dieren.

Op mijn aansporen is de Europese Commissie eindelijk met een voorstel gekomen om stroperij aan te pakken. De Commissie erkent dat de EU een belangrijke bestemming en doorvoerhaven is van gestroopte planten en dieren. En dat Europa hiertegen veel te weinig onderneemt. Dat de lidstaten kampen met een groot gebrek aan expertise, handhaving, en opsporingscapaciteit.

Op mijn initiatief is er een resolutie over wildlife crime opgesteld en aangenomen in Europees Parlement.

EU actieplan gelanceerd tegen stroperij.

Thaise premier opgeroepen tot totaalverbod ivoorhandel.

Visserij

Sinds 2009 ingezet voor een grondige herziening van het visserijbeleid zodat er een einde komt aan de overbevissing en de visserijsector op termijn meer zekerheid heeft. Ik doe dit vooral als vicevoorzitter van de "Fish for the Future" groep van Europarlementariërs. In 2013 is het gelukt om duurzame visserij een grote stap dichterbij te brengen.

Parlementaire vragen gesteld aan de Europese Commissie en de Raad. En geëist dat er hard wordt ingegrepen bij illegale vangst van de blauwvintonijn.

Openlijk uitgesproken tegen verlenging visserijakkoord EU-Marokko.

Eurocommissaris Damanaki (Visserij) gevraagd om bij de Europese lidstaten aan te dringen om niet in Libische wateren op blauwvintonijn te gaan vissen.

Bij Frankrijk er op aangedrongen om de quota voor blauwvintonijn substantieel te reduceren.

Parlementaire vragen gesteld en opheldering geëist over fraude blauwvintonijn. Onder andere Frankrijk bleek duizenden tonnen blauwvintonijn illegaal te hebben gevangen en verhandeld.

Schriftelijke vragen aan de Europese Commissie over squaleen en haaienvangst. Squaleen wordt veel gebruikt als ingrediënt voor cosmetische producten, van lippenbalsem en huidbevochtiger tot zonnecrème. Dit heeft tot een toename van de haaienvangst geleid; elk jaar worden er duizenden haaien gedood, waaronder ook de diepzeesoorten die al bedreigd zijn.

Parlementaire vragen aan Europese Commissie over niet-aangemelde handel in Atlantische blauwvintonijn.

Afval

Strijd aangegaan om een einde te maken aan de enorme hoeveelheid plastic die in de natuur terecht komt. In 2015 moet het aantal plastic tassen gehalveerd zijn en in 2018 met 80% verminderd ten opzichte van 2010.

Aandacht gevraagd voor de risico’s van microplastics voor de volksgezondheid en het milieu.

Landbouw

Ingezet voor vergroening van het landbouwbeleid en getracht de vergoedingen voor agrarisch natuurbeheer alleen beschikbaar te stellen bij daadwerkelijk gerealiseerde natuurwinst. Helaas geen meerderheid in EP voor gekregen. Het Europees landbouwbeleid is volledig ontspoord.

Olie en gas

Druk uitgeoefend om smerige olie duurder te maken.

Meermalen uitgesproken en verzet tegen de winning van teerzandolie.

Gepleit voor het niet verlenen van vergunningen voor diepzeeboringen zonder aansprakelijkheid.

Brief naar de Europese Commissie gestuurd over voorkomen olieboren in Virunga natuurpark in Congo.

Algemeen

Tot twee keer toe in duurzame top 100 gestaan.

Lid van het European Resource Efficiency Platform (EREP). Het Platform, onder voorzitterschap van de Ierse oud-premier John Burton, bestaat onder anderen uit 5 Eurocommissarissen, 4 milieuministers, OESO- en UNEP-vertegenwoordigers en topbestuurders van Unilever, KPMG en Siemens.

Benoemd tot vicevoorzitter van de Parlementscommissie voor Milieu, Volksgezondheid en Voedselveiligheid.