EU ondergraaft eigen positie in de wereld

Source: G.J.M. (Gerben-Jan) Gerbrandy i, published on Thursday, April 3 2014, 14:43.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Gerben Jan Gerbrandy

Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy is zwaar teleurgesteld dat Europa buigt voor politieke druk van landen als China, Rusland en de Verenigde Staten. Deze landen oefenden forse druk uit op Europa om de internationale luchtvaartsector vrij te waren van klimaatheffingen. “Europa wordt vaak afgeschilderd als een economische reus, maar een politieke dwerg. Door zo gemakkelijk door de knieën te gaan, maakt de EU deze dwerg alleen maar nóg kleiner. Dit gaat over de geloofwaardigheid van Europa op het wereldtoneel. Europa ondermijnt haar internationale positie door te buigen voor economische chantage en politieke druk. De luchtvaartsector tot 2017 te vrijwaren van iedere verplichting is absurd. Europa heeft het recht om eigen milieumaatregelen te nemen en had die kans moeten grijpen”, aldus Gerbrandy.

Economische chantage

Door verschillende landen werd enorme politieke druk uitgeoefend op Europa. China en Amerika dreigden hun luchtvaartmaatschappijen te verbieden mee te betalen aan het Europese emissiehandelssysteem. Tot grote schrik van Frankrijk, Duitsland, het VK en Spanje schortte China ook tijdelijk de bestelling van Airbus-toestellen op. “Europa laat zich volledig uit elkaar spelen. China hoeft maar te dreigen niet meer in zee te gaan met een groot Europees bedrijf en de lidstaten zijn opeens tot alles bereid. Onbegrijpelijk dat ook het Nederlandse kabinet toegeeft aan deze economische chantage”, aldus Gerbrandy.

Klimaatbeleid ondermijnd

Vorig jaar besloot Europa de internationale luchtvaartsector voor één jaar uit te zonderen van het Europese emissiehandelssysteem onder de voorwaarde dat er een mondiale aanpak van de CO2-uitstoot zou komen. Dat jaar is nu voorbij en er is geen internationaal akkoord bereikt. Volgens Gerbrandy zou de luchtvaart dus gewoon weer moeten meedoen met het emissiehandelssysteem. “Ook de razendsnel groeiende internationale luchtvaartsector moet schoner worden. Ik zie geen enkel argument waarom ze niet hoeven bij te dragen aan de strijd tegen klimaatverandering”, aldus de D66’er.

(Foto: Flickr Creative Commons: epSos.de)