Europees Parlement strijdt voor schonere luchtvaart

Source: G.J.M. (Gerben-Jan) Gerbrandy i, published on Wednesday, March 19 2014, 14:43.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Gerben Jan Gerbrandy

Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy is zeer verheugd met het besluit van de milieucommissie van het Europees Parlement om de internationale luchtvaartsector niet nog langer uit te sluiten van het Europese emissiehandelssysteem. “Ook de razendsnel groeiende internationale luchtvaartsector moet schoner worden. Er is geen enkel argument waarom deze niet hoeft bij te dragen aan de strijd tegen klimaatverandering. Om de sector tot ten minste 2016 te vrijwaren van iedere verplichting is absurd. Onbegrijpelijk dat ook Nederland voor verder uitstel pleit”, aldus Gerbrandy.

Europa’s positie in de wereld

Volgens Gerbrandy stond er vandaag veel meer op het spel dan alleen klimaatbeleid. “Dit gaat over de geloofwaardigheid van Europa op het wereldtoneel. Als Europa buigt voor politieke druk van landen als China, Rusland en India ondermijnt dit onze internationale positie”, aldus Gerbrandy. Vorig jaar besloot Europa de internationale luchtvaartsector voor één jaar uit te zonderen onder de voorwaarde dat er een mondiale aanpak van de uitstoot zou komen. Dat jaar is nu voorbij en er is geen internationaal akkoord bereikt. Gerbrandy is er dan ook tevreden over dat de milieucommissie van het Parlement doorzet en ook de luchtvaartsector onder druk zet om te vergroenen.

Economische chantage

Door verschillende landen werd enorme politieke druk uitgeoefend op Europa. Chinese luchtvaartmaatschappijen hebben gedreigd geen Airbus-toestellen meer te kopen. China en Amerika dreigden zelfs hun luchtvaartmaatschappijen te verbieden om mee te betalen aan het Europese emissiehandelssysteem. “Deze economische chantage en politieke druk zijn onacceptabel. Europa heeft het recht om eigen milieumaatregelen te nemen. Daarbij wordt iedereen gelijk behandeld. Onder welke vlag het vliegtuig ook vliegt”, aldus Gerbrandy.

Het Europees Parlement stemt begin april over het besluit van de milieucommissie om de deal met de Raad te verwerpen. Mocht het parlement de deal inderdaad verwerpen dan zal het Europese emissiehandelssysteem na 30 april volledig in werking treden.

(Foto: Flickr Creative Commons:Kuster en Wildhaber Photography)