Europese Rekenkamer legt bom onder landbouwbeleid

Source: G.J.M. (Gerben-Jan) Gerbrandy i, published on Tuesday, March 18 2014, 14:43.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Gerben Jan Gerbrandy

D66 heeft vragen gesteld aan zowel de Europese Commissie als de Nederlandse minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem over een vernietigend rapport van de Europese Rekenkamer over het Europees landbouwbeleid. De Rekenkamer noemt de door de lidstaten aangeleverde controlegegevens over de uitvoering van het beleid ‘onbetrouwbaar’.

Dekmantel

Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy: “Het Europees landbouwbeleid is een grote puinhoop. Eerder al constateerde de Rekenkamer dat er geen enkele relatie meer is tussen de doelen van het landbouwbeleid en de ingezette middelen. Nu blijkt dat de Europese Commissie bij de controle ook nog eens onbetrouwbare gegevens krijgt aangeleverd van de lidstaten. De Commissie weet dit al jaren en lijkt als dekmantel voor de lidstaten te willen fungeren. Ik wil hierover snel opheldering.”

Verantwoorden

Tweede Kamerlid Gerard Schouw heeft vragen gesteld aan minister Dijsselbloem: “De komende jaren wordt 375 miljard euro aan Europees landbouwgeld uitgegeven. Ik wil dat de minister de controle op dit astronomische bedrag in de Raad voor ministers van financiën aan de orde stelt. Hij moet die uitgaven met zijn collega´s kunnen verantwoorden.”

De Commissie heeft al maatregelen aangekondigd, maar die zullen pas in 2017 effectief zijn. Gerbrandy: “In 2017 zijn we 165 miljard euro verder. Het landbouwbeleid rommelt aan alle kanten, maar dat lidstaten en Commissie elkaar afdekken bij onjuiste bestedingen is echt onacceptabel.”

(Foto: Flickr Creative Commons: ednl)