Europese Commissie volgt D66 in strijd tegen wildlife crime - Main contents
Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy reageert vandaag in het Algemeen Dagblad op de plannen van de Europese Commissie voor de bestrijding van de wereldwijde stroperij van dieren. Op aansporen van Gerbrandy komt de Commissie vandaag eindelijk met een voorstel. Olifanten, neushoorns, tijgers en vele andere soorten dreigen binnen enkele jaren uit te sterven zonder harde internationale actie. Gerbrandy: “De Commissie erkent dat de EU een belangrijke bestemming en doorvoerhaven is van gestroopte planten en dieren. En dat Europa hiertegen veel te weinig onderneemt. Dat de lidstaten kampen met een groot gebrek aan expertise, handhaving, en opsporingscapaciteit.”
Snelle actie nodig
De urgentie is hoog, schrijft de Europese Commissie. Desondanks is gekozen voor een enkele maanden durende consultatie, waarna pas maatregelen zullen volgen. “Daarmee wordt kostbare tijd verloren, terwijl elke 20 minuten een olifant gedood wordt,” aldus Gerbrandy. “De Commissie had meteen een actieplan kunnen lanceren, want de feiten spreken voor zich. Toch ben ik blij dat mijn eenzame actie van de afgelopen 18 maanden zoveel effect heeft gesorteerd. Ook een enkeling kan in het Europees Parlement het verschil maken. De Commissie moet de consultatie snel afronden en dan actie ondernemen.”
Nu Nederland nog
Ook in de Tweede Kamer zet D66 zich in tegen de stroperij. Kamerlid Gerard Schouw stelt kritische vragen aan de regering naar aanleiding van het Commissieplan. “Deze vorm van georganiseerde misdaad krijgt onvoldoende prioriteit in Nederland. D66 wil dat de regering meer aandacht heeft voor wildlife crime”, aldus Schouw.
(Foto: Flickr Creative Commons: ukhomeoffice)