Europees Parlement durft wel op klimaatgebied

Source: G.J.M. (Gerben-Jan) Gerbrandy i, published on Wednesday, February 5 2014, 14:43.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Gerben Jan Gerbrandy

Vandaag heeft het Europees Parlement gekozen voor schone en betaalbare energie voor Europa. Het laffe voorstel van de Commissie heeft plaats gemaakt voor stevige bindende maatregelen; CO2-reductie van 40%, energiebesparing van 40%, en hernieuwbare energie van 30%.

Klimaat energie

“We hebben twee problemen: klimaatverandering en dure energie, en die kunnen we met een en hetzelfde pakket oplossen”, aldus Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy. “De hoge energieprijzen in Europa komen niet door ons klimaatbeleid, maar door de hoge afhankelijkheid van dure geïmporteerde fossiele brandstoffen en de gebrekkige Europese energiemarkt. Alleen door zeer ambitieus in te zetten op energiebesparing en hernieuwbare energie heeft Europa uitzicht op betaalbare energie.”

Kwetsbare industrie

De Europese industrie heeft twee grote angsten: dure energie en onzekerheid over energiebeleid. Het bedrijfsleven zit niet te wachten op 28 verschillende klimaat- en energieprogramma’s in Europa. Een helder Europees klimaat- en energiebeleid is al jaren de inzet van D66. “Dagelijks betalen wij in Europa meer dan een miljard euro voor de import van olie en gas. Nederland is met een zeer energie-intensieve industrie extra kwetsbaar voor hoge energieprijzen. Het is onbegrijpelijk dat Nederland zich niet uitspreekt voor bindende hernieuwbare energiedoelen en zich daardoor aansluit bij het kamp van de conservatieve landen zonder lange termijnvisie op klimaat- en energiebeleid”, aldus Gerbrandy.

(Foto: Flickr Creative Commons: JefferyTurner)