Europees Parlement wijst Europa richting voor klimaat- en energiebeleid

Source: G.J.M. (Gerben-Jan) Gerbrandy i, published on Thursday, January 9 2014, 14:43.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Gerben Jan Gerbrandy

Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy is verheugd dat het Europees Parlement een duidelijk signaal heeft afgegeven aan de Europese Commissie en de Raad over de nieuwe Europese klimaat- en energiedoelen voor 2030. Om vele redenen was de gezamenlijke stemming vandaag in de milieu- en industriecommissies van groot belang.

Klimaat

Om klimaatverandering te beperken en de tweegradendoelstelling te halen moet de uitstoot van broeikasgassen binnen de EU in 2050 80-95% lager zijn dan in 1990. “Dit betekent dat de Europese klimaatambities voor 2030 flink moeten worden opgevoerd. D66 heeft zich daar hard voor ingezet en nu heeft het Parlement duidelijk gemaakt dat te steunen”, aldus Gerbrandy.

Energie

Europa heeft heel hard goedkope en schone energie nodig. Dat is alleen te realiseren door een Europese ‘energie wende’. Bindende doelstellingen voor hernieuwbare energie en energiebesparing zijn essentieel om die doelen te behalen. Dat heeft het Nederlandse energieakkoord wel aangetoond: dat was er zonder Europese bindende doelstellingen nooit gekomen. “Hernieuwbare energie is cruciaal voor Europa. Wij zijn enorm kwetsbaar doordat we nauwelijks fossiele brandstoffen hebben en dus afhankelijk zijn van anderen. Investeringen in hernieuwbare energie zijn niet alleen goed voor het milieu, maar bieden Europa ook onafhankelijkheid en zekerheid”, aldus de D66-er. “Voor energiebesparing zijn die bindende doelstellingen er nog niet en dus zie je daar veel te weinig voortgang. Dat moet veranderen.”

Industrie

“De industrie is niet bang voor klimaatmaatregelen, maar wel voor zwabberbeleid. Heldere lange termijndoelstellingen geven zekerheid en voorspelbaarheid aan de industrie. En voor Europa is het de enige weg naar goedkope energie. De afwezigheid van grote hoeveelheden fossiele brandstoffen geven Europa de kans een enorme concurrentievoorsprong op te bouwen met schone en goedkope energie. Die weg wil het Parlement in navolging van D66 nu inslaan.”, aldus Gerbrandy.

Europese energiemarkt

Gerbrandy: “Het energiebeleid zal veel Europeser moeten worden. Situaties zoals nu met Aldel in Groningen zijn echt onacceptabel.” De lidstaten mogen elkaar niet beconcurreren met energiedouceurtjes. Gezamenlijk werken aan een Europese ‘energiewende’ betekent echt Europees energiebeleid met een Europese energiemarkt.

(Foto: Flickr Creative Commons: Jos van Zetten)