Vragen over de Saoedische handelsmaatregelen tegen Nederland

Source: J.H. (Han) ten Broeke i, published on Thursday, May 22 2014, 2:13.

alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Han ten Broeke
Schriftelijke vragen van het lid Ten Broeke (VVD) aan de minister van Buitenlandse Zaken over de Saoedische handelsmaatregelen tegen Nederland (ingediend 22 mei 2014).

Vraag 1

Heeft u kennis genomen van het bericht ‘Saoedi-Arabië stelt sancties in tegen Nederland’? 1)


Vraag 2

Klopt het bericht dat Nederlandse bedrijven per direct niet meer in aanmerking komen voor opdrachten in Saoedi-Arabië? Geldt dit ook voor lopende projecten?

Vraag 3

Heeft u reeds contact gehad met Nederlandse bedrijven in Saoedi-Arabië? Zo ja, welke gevolgen hebben zij reeds ondervonden van de (aangekondigde) handelsmaatregelen?

Vraag 4

Het ministerie van Buitenlandse Zaken stuurt volgens het bericht eerst een hoge ambtenaar. Daarna wordt bekeken of het nodig is dat u als minister zelf naar Saoedi-Arabië moet afreizen. Waar hangt dit vanaf? Is er al contact geweest met de ambassadeur in Nederland?

Vraag 5

Hoe groot acht u de kans dat andere landen in de regio het voorbeeld van Saoedi-Arabië zullen volgen? Heeft Saoedi-Arabië de handelsmaatregelen, zover bij u bekend, ook in de Gulf Cooperation Council aangekaart?

Vraag 6

Hoe beoordeelt u de mensenrechtensituatie in Saoedi-Arabië? Denkt u dat Nederland een constructieve bijdrage levert aan de mensenrechtensituatie in Saoedi-Arabië door de betrekkingen te bevriezen, of juist door in gesprek met de autoriteiten te blijven?

Vraag 7

Bent u het met de VVD-fractie eens dat met de Saoedische autoriteiten naar een oplossing gezocht moet worden om de schade voor de Nederlandse politieke en economische betrekkingen te herstellen, zonder dat de regering zich verontschuldigt voor de door de heer Wilders geproduceerde sticker?