Veilige kernwapens?

Source: H. (Harry) van Bommel i, published on Thursday, June 5 2014, 14:39.

Al langere tijd leven er in de provincie Brabant grote zorgen over de veiligheid van de op vliegbasis Volkel opgeslagen Amerikaanse kernwapens, onder meer vanwege het vervoer ervan. Deze zorgen zijn begrijpelijk, want nucleaire incidenten zijn elders geregeld voorgekomen. Gisteren stelde de provincie daarom voor dat er een vertrouwenspersoon wordt benoemd die onderzoek naar de veiligheid rondom de kernwapens kan doen. Die suggestie spreekt mij zeer aan. Daarom heb ik de minister van Defensie de volgende vragen gesteld:

1

Kent u het bericht ‘Provincie wil dat vertrouwenspersoon onderzoek doet naar atoomwapens in Volkel’? 1)

2

Wat is uw reactie op de zorgen die in de provincie Brabant leven aangaande de veiligheid van de kernwapens op vliegbasis Volkel en waarom is er nog niet gereageerd op het eerder door de provincie afgegeven negatieve advies?

3

Hoe beoordeelt u de suggestie van de provincie om een vertrouwenspersoon te benoemen die onafhankelijk onderzoek kan doen naar de veiligheid van de kernwapens, onder meer vanwege het transport van de wapens?

4

Bent u bereid, via een vertrouwenspersoon of anderszins, tegemoet te komen aan de zorgen die in provincie Brabant leven over de veiligheid van de kernwapens op vliegbasis Volkel? Indien neen, waarom niet?

Bron:

1

Provincie wil dat vertrouwenspersoon onderzoek doet naar atoomwapens in Volkel, http://www.omroepbrabant.nl/?news/212132412/Provincie+wil+dat+vertrouwenspersoon+onderzoek+doet+naar+atoomwapens+in+Volkel.aspx, 4 juni 2014.