VVD: Longlist gewassen moet integraal overgenomen worden

Source: W.J.H. (Helma) Lodders i, published on Thursday, June 5 2014, 1:58.

Vandaag ontving de Kamer de Uitwerking directe betalingen van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Met deze brief geeft het kabinet aan op welke wijze Nederland het GLB zal inkleuren.

VVD landbouwwoordvoerder Helma Lodders: “De VVD kan zich op hoofdlijnen vinden in de invulling zoals voorgelegd. Wel heb ik op een aantal onderdelen vragen over de exacte uitwerking. Ik doel dan op de gevolgen voor bijvoorbeeld de kalversector en de zetmeelsector.”

De VVD wil een kanttekening plaatsen bij de vergroening. Lodders: ”Brussel heeft een generieke longlist opgesteld met gewassen waar boeren uit kunnen kiezen. De staatssecretaris maakt hierin een keuze voor een aantal stikstofbindende gewassen en dat kan niet op steun van de VVD rekenen. Ik ben van mening dat alle gewassen op de generieke longlist beschikbaar moeten zijn om een keuze uit te maken. Andere lidstaten zullen deze lijst ook in zijn geheel overnemen en als Nederland dat niet doet zal dat leiden tot een ongelijk speelveld. Een beperking van de longlist is ook een aanscherping van het Europees beleid en is daarmee een extra regel bovenop de regels van Brussel. Ik zal tijdens het debat een motie indienen om alle gewassen op de longlist beschikbaar te laten zijn.”

Den Haag, 5 juni 2014