Radiocolumn mei 2014: Schaliegas, laat maar zitten

Source: L.J.J. (Lambert) van Nistelrooij i, published on Thursday, June 5 2014, 1:15.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Lambert van Nistelrooij

Minister Kamp blijft optimistisch over het winnen van schaliegas uit de Brabantse bodem. Afgelopen jaren hebben betrokken gemeenten en hun inwoners massaal van zich laten horen. Toch laat de minister de effecten voor het milieu op een rij zetten om in 2015 een besluit te kunnen nemen. Een besluit dat maar één ding kan betekenen: vol gas voor hernieuwbare energie.

In Europa is Nederland niet de enige die de mogelijkheden van het winnen van schaliegas laat onderzoeken. Om gevaarlijke boormethoden tegen te gaan heeft het Europees Parlement vorig jaar een strenge milieueffectrapportage verplicht gesteld. Minister Kamp laat nu een dergelijke rapportage opstellen. Compensatie van de regio’s voor de winning komt daarbij ook aan bod.

De belangstelling voor schaliegas te maken met de druk die er ligt op de energievoorziening. Er zijn grote belangen mee gemoeid. Internationaal, maar ook in Nederland. Na de aardgasbel in Slochteren zien de ministeries van Financiën en van Economische Zaken de schaliegasvoorraad als een tweede geldbron uit eigen bodem. Er komen nieuwe technieken voor de winning, maar de vraag is: wanneer? Den Haag probeert nu tijd te winnen.

Het inzetten op duurzame energie is een goed alternatief. Maar juist daarin faalt Nederland, als hekkensluiter in Europa. Nederland is verslaafd aan het gas. Decentrale opwekking is een stiefkindje gebleven. Dit moet en kan beter.

Ook bij een snelle toename van hernieuwbare energie zal de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen maar langzaam afnemen. Met Poetin als onzekere factor is er extra druk op de EU om de gasimport uit Rusland niet verder te laten groeien. Daarmee komt ook de winning van schaliegas meer dan ooit in beeld. Meer centrale zeggenschap voor de EU in energievraagstukken is niet het antwoord. Ik zie meer in goede samenwerking tussen de lidstaten.

Het schaliegas nu goed opgeborgen. “Laat maar zitten. Veiligheid gaat voor alles.“ is mijn devies. Tot 9 juli 2014 kan iedereen reacties indienen op de plannen van minister Kamp.

Lees verder: