Getuige van belangrijke verkiezingen

Source: M. (Michiel) Servaes i, published on Monday, May 26 2014, 13:44.

Oekraïne heeft een nieuwe president verkozen: Petro Porosjenko. De uitdagingen die hem en zijn land te wachten staan zijn enorm - interne spanningen, relatie met Rusland, financieel-economisch - maar het feit dat de verkiezingen goed verlopen zijn, is een belangrijke eerste stap. Vanmiddag complimenteerde de OVSE in een voorlopige verklaring de organisatoren voor hun goede werk en prees de Oekraïners voor hun "democratic spirit".

Samen met andere OVSE-waarnemers mocht ik de afgelopen dagen getuige zijn van de belangrijke gebeurtenis. Eerst een dag in Kiev, waar de tenten en barricaden nog altijd op de Maidan staan. Daarna, voor de verkiezingen zelf, in de noordoostelijke Kharkov waar het de afgelopen periode onrustig was. Eind april werd de burgemeester neergeschoten en bestormden pro-Russische separatisten het kantoor van de gouverneur. In het centrum is de politie nu overal aanwezig.

Gelukkig blijft het rond de verkiezingen rustig, in tegenstelling tot de aangrenzende regio's Donjetsk en Luhansk waar stemmen niet mogelijk blijkt. Verder dan een demonstratie van een paar honderd man op het centrale plein van Kharkov komt het niet. De meeste mensen willen juist dat Oekraïne één geheel blijft en kleuren de stad met vlaggen en muurtekeningen blauw en geel. Ondanks alle onzekerheid gaan de mensen uit Kharkov, Oekraïners en Russischtaligen, zondag in grote getale naar de stemlokalen. "Ik ben trots op wat we vandaag gedaan hebben". zegt mijn tolk Viktoria aan het einde van een lange dag.

Zie ook: interview bij het Radio 1 Journaal en mijn blog over het belang van de verkiezingen.