Vergeven & doorgeven - bij het overlijden van Nelson Mandela

Source: M. (Michiel) Servaes i, published on Friday, December 6 2013, 13:45.

. De dag dat Mandela na 27 jaar gevangenschap vrij kwam. Cameraploegen stonden bij het hek van de Victor Verster gevangenis te wachten op een man waarvan niemand eigenlijk precies wist hoe hij er uitzag. We kenden de zwart-wit beelden van een strijdvaardige Mandela uit de jaren zestig, maar wat zou daar na al die jaren nog van over zijn? En toen was hij daar ineens. Ouder, slanker, grijzer. Vuist in de lucht, Winnie aan zijn zij. Het charisma straalde de huiskamer in.

De rest is geschiedenis. Zelden heeft iemand van wie zo veel verwacht werd, ook zo veel waar kunnen maken. Van apartheidsstaat naar “Rainbow Nation”. Natuurlijk heeft het Zuid-Afrika van vandaag nog heel wat problemen, maar het had er niet half zo goed voorgestaan zonder zijn leiderschap. Hij zal een icoon blijven voor zijn land, voor Afrika en voor de rest van de wereld.

Tien jaar na Mandela’s vrijlating bezocht ik die andere gevangenis waar hij zo lang vastzat, op Robbeneiland. Zoals iedereen die daar geweest is, was ik diep onder de indruk. Op de boot terug naar het vastenland had ik het liedje van The Special AKA in mijn hoofd, “Free Nelson Mandela”. Gelukkig blijft de herinnering. En de inspiratie. Ik probeer het mijn dochter vandaag nog maar eens uit te leggen.