Papuavlag ook hier verboden

Source: H. (Harry) van Bommel i, published on Tuesday, June 24 2014, 15:26.

Aanstaande zaterdag is het Veteranendag. Onderdeel hiervan is het defilé, dat deze keer door Koning Willem-Alexander en premier Rutte wordt afgenomen. Jaar na jaar was er geen bezwaar dat de vlag van de Papua’s, de Morgenstervlag, tijdens het defilé werd gevoerd. Maar dit jaar is het anders. De organisatie van de Veteranendag heeft besloten het dragen van de Morgenstervlag te verbieden. Erger nog, minister Hennis van Defensie heeft aangegeven achter deze beslissing te staan. Ik ben het hier helemaal niet mee eens, onder andere omdat het respectloos is naar onze eigen geschiedenis en het kwetsend is voor de Papua’s die in Nederland wonen. Het komt ook over als een knieval voor Indonesië. Samen met de ChristenUnie heb ik daarom onderstaande vragen gesteld aan de ministers van Defensie en Buitenlandse Zaken:

1

Bent u bekend met het bericht ‘Verboden vlag overschaduwt Veteranendag’?

2

Is het juist dat de Nederlandse veteranen niet de zogenaamde ‘Morgenster-vlag’ mogen voeren? Zo nee, wat is dan wel de situatie? Zo ja, door wie is dat besluit genomen?

3

Is het juist dat de Morgenster-vlag tijdens het Nationaal Defilé niet gevoerd mag worden vanwege de gevoeligheid in Indonesië? Is er met de Indonesische autoriteiten overleg geweest over deze kwestie? Zo ja, wat is hierbij de inzet van Nederland geweest? Hoe verhoudt deze inzet zich tot het standpunt van de Nederlandse regering ten opzichte van de Indonesische onderdrukking van de Papoea’s?

4

Bent u met ons van mening dat de Morgenster-vlag ook tijdens het Nationaal Defilé gevoerd mag worden? Bent u met ons van mening dat met het voeren van deze vlag ook een duidelijk signaal wordt afgegeven naar Indonesië waar het dragen van deze vlag verboden is?

5

Bent u bereid om zo snel als mogelijk aan de desbetreffende veteranen duidelijk te maken dat zij in alle vrijheid de Morgenster-vlag mogen dragen tijdens het Nationaal-Defilé?

6

Bent u bereid deze vragen nog vóór de Veteranendag van 28 juni te beantwoorden?