Betere afspraken maken voor franchise-ondernemers - Main contents
Foto Flickr / PvdA
De PvdA wil de positie van de duizenden franchise-ondernemers in Nederland verbeteren. Ik zou het goed vinden als er heldere afspraken komen over wat wel en niet kan en mag bij franchising. Dan weten franchisenemers waar ze aan toe zijn en kunnen zij beter hun werk doen. Dat is niet alleen voor henzelf belangrijk, maar ook voor de rest van Nederland: franchises bezorgen vele Nederlanders een baan.
Steeds meer ondernemers werken samen onder een formule. HEMA, Albert Heijn en de Etos zijn het bekendst, maar ook nieuwe ketens zoals de Turkse restaurants van Simit Saray of de bagels van Bagels & Beans zijn zogeheten franchiseondernemingen. Het aantal franchiseondernemers groeit, en dus ook de werkgelegenheid en de omzet. Franchising wordt steeds belangrijker voor onze economie.
Er zijn echter ook problemen. Een franchisenemer is afhankelijk van de franchisegever voor de juistheid van informatie, voor gezamenlijke reclame, de prijzen van de inkoop. Vaak huurt de franchisenemer ook een pand van de franchisegever. De relatie is in die zin ongelijkwaardig. Dat hoeft geen probleem te zijn als de franchisegever netjes omgaat met zijn franchisenemers.
De laatste tijd zijn er echter veel, te veel, signalen van problemen. Bijvoorbeeld dat de franchisegever te veel vraagt voor de spullen die de franchisenemer verplicht moet inkopen, dat de franchisenemer aan onmogelijke eisen moet voldoen, of zelfs op het verkeerde been is gezet toen hij of zij het contract tekende.
Raar genoeg is er geen wet die de relatie tussen franchisenemer en franchisegever goed regelt. Er is een erecode, die helaas niet altijd wordt gehandhaafd. Ook kunnen franchisenemers als ze in financiële problemen raken door een onredelijke opstelling van de franchisegever niet zomaar naar de rechter. In tegenstelling tot mensen in loondienst krijgt een ondernemer geen rechtsbijstand.
Daarom vindt de PvdA het hoog tijd om de positie van de franchisenemer te versterken. Ik denk dat je de belangrijkste afspraken met franchisewetgeving kan vastleggen. Daarmee kun je veel problemen voorkomen. De minister wil nu eerst snel de erecode die er al is verbeteren en een geschillencommissie oprichten. Dat zal hij op aandringen van de PvdA snel doen. Als dan blijkt dat er meer nodig is zullen wij met voorstellen voor een franchisewet komen.