Kamer stemt in met grotere rol bedrijfsleven in ontwikkelingslanden

Source: I.S.H. (Ingrid) de Caluwé i, published on Tuesday, July 1 2014, 3:19.

De Tweede Kamer stemt in met het versterken van de private sector en de verdiencapaciteit van het Nederlandse bedrijfsleven in ontwikkelingslanden. Een initiatiefnota van VVD Kamerlid Ingrid de Caluwé, waar zij stelt dat de Nederlandse overheid meer kan doen om het bedrijfsleven te ondersteunen bij het ondernemen in ontwikkelingslanden, kan op sympathie van veel andere partijen rekenen.

‘Een helder signaal. Ik ben dan ook blij dat de Kamer het belang hiervan inziet. De ontwikkelingslanden van vandaag zijn de handelspartners van morgen. Als we nu naast ontwikkelingshulp niet ook investeren in de economische relatie, lopen we het risico op termijn geen serieuze handelspartner te worden’, stelt De Caluwé die in ieder geval heeft bereikt dat de procedures eenvoudiger worden en er voortaan maatwerkoplossingen voor bedrijven worden aangeboden.

‘De website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland gaat een platform creëren waar vraag en aanbod elkaar veel beter kunnen vinden. Zo wordt de vraag naar ontwikkelingsrelevante investeringen beter ingevuld wanneer voor alle partijen, zoals ambassades, bedrijven en ngo’s inzichtelijk wordt gemaakt waar de kansen liggen.’ De liberale vervolgt: ‘de regering gaat verder samen met de diverse financiële partijen overleg plegen over investeringsvoorstellen en gemengde vormen van financiering. Nu moeten bedrijven afzonderlijk bij alle financieringsinstanties langs, waardoor het lastig wordt financiering te krijgen.’ Ook gaat de regering in kaart brengen hoe de positie van het Nederlandse bedrijfsleven bij internationale financieringsinstrumenten vergroot kan worden.

De Caluwé voerde de afgelopen maanden gesprekken met het bedrijfsleven gevoerd en kwam tot de conclusie dat de meeste bedrijven steeds tegen dezelfde problemen aanlopen: veel en telkens weer nieuwe regels, lange procedures en weinig flexibele financieringsmogelijkheden.