VVD: schaf verplichte rapportageverplichting pensioenfondsen af

Source: W.J.H. (Helma) Lodders i, published on Thursday, July 3 2014, 2:04.

Werknemers en werkgevers liever zelf aan het stuur

Pensioenfondsen worden bij wet verplicht om in hun jaarverslagen nauwkeurig te vermelden hoe zij bij beleggingen omgaan met zaken als milieu, klimaat en mensenrechten. Een nieuwe wet, de zogenoemde verzamelwet pensioenen 2014, dwingt fondsen zelfs een stapje verder te gaan: zij moeten voortaan ook nog eens aangeven in welke mate het fonds investeert in Nederland. Voor de VVD aanleiding om de gehele rapportageverplichting in een keer af te schaffen.

VVD-Tweede Kamerlid Helma Lodders: "Genoeg is genoeg. Nu moeten fondsen weer aangeven hoeveel er wordt geïnvesteerd in Nederland, er komt steeds iets bij. Verplichting op verplichting. Ik ben van de partij die denkt dat pensioenfondsen zelf prima kunnen uitmaken waarin ze investeren. Ik zie hier geen taak voor de overheid. Werkgevers en werknemers kunnen heel goed zelf aan het roer staan." De VVD denkt bovendien dat het verplicht rapporteren leidt tot extra administratieve kosten, wat ten koste gaat van het pensioen.

Helma Lodders dient bij de behandeling van de verzamelwet pensioenen 2014 een amendement in, waarin zij voorstelt om de rapportageverplichting voor pensioenfondsen te schrappen.