Staakt-het-vuren nu!

Source: H. (Harry) van Bommel i, published on Thursday, July 10 2014, 11:00.

De raketten vliegen weer over en weer vanuit Gaza en Israël. Als reactie op de moord op drie Israëlische jongeren lijkt mij de beschieting van Gaza allesbehalve effectief. Israël heeft natuurlijk het recht zichzelf te verdedigen tegen raketaanvallen vanuit Gaza maar of de huidige acties nog ‘zelfverdediging’ zijn te noemen, mag worden betwijfeld. De aankondiging dat ‘Gaza moet worden overgenomen’ door de Israëlische minister van inlichtingen duidt erop dat een grondoffensief niet alleen wordt voorbereid maar ook daadwerkelijk zal worden uitgevoerd. Ik heb de minister van Buitenlandse Zaken gevraagd hoe hij een dergelijke actie ziet. Hier is mogelijk sprake van een collectieve straf zoals omschreven in de Vierde Conventie van Geneve. Ook vraag ik hem om via de EU meer druk uit te oefenen op beide partijen om te komen tot een onmiddellijk staakt het vuren. Gezien de politieke en financiële betrokkenheid van de EU bij beide partijen, hebben we ook enig recht van spreken.

Vragen van het lid Van Bommel (SP) aan de minister van Buitenlandse Zaken

  • 1. 
    Kent u het rapport van UNRWA van 9 juli jl. waarin wordt bericht dat 169 raketten en 3 mortieren zijn afgevuurd richting Israël, 362 raketten en 142 granaten zijn afgevuurd op Gaza, 37 huizen gebombardeerd, 24 Palestijnen gedood en ruim 180 gewond? (1)
  • 2. 
    Acht u de reactie van Israël op de raketbeschietingen vanuit Gaza proportioneel? Kunt u uw antwoord toelichten?
  • 3. 
    Acht u de reactie van Israël op deze raketbeschietingen effectief in het kader van de zelfverdediging van Israël? Kunt u uw antwoord toelichten?
  • 4. 
    Kent u de uitspraak van de Israëlische minister van inlichtingen “Hoewel het zwaar, gecompliceerd en duur zal zijn, zullen we Gaza tijdelijk moeten overnemen”? (2)
  • 5. 
    Ziet u enige internationaal rechtelijke legitimatie voor een overname van Gaza? Kunt u uw antwoord toelichten?
  • 6. 
    Is een overname van Gaza op te vatten als een collectieve straf zoals omschreven in de Vierde Conventie van Geneve?
  • 7. 
    Wat kan de EU meer doen om te komen tot een onmiddellijk staakt-het-vuren tussen beide conflictpartijen?
  • 8. 
    Bent u bereid om bij uw Europese collega’s aan te dringen op meer druk op beide partijen om te komen tot een staakt-het-vuren? Indien neen, waarom niet?
  • 1. 
    UNRWA, Gaza situation report, 9 juli 2014. Issue 01
  • 2. 
    Trouw, 10 juli 2014