Tol op Duitse wegen is pure discriminatie

Source: W.G.J.M. (Wim) van de Camp i, published on Thursday, July 10 2014, 3:58.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Nieuws Wim van de Camp

Opinieartikel Trouw door Wim van de Camp

Wie door Duitsland wil rijden, moet over minder dan 18 maanden een wegenvignet kopen. U betaalt dan pakweg 24 tot 100 euro om een sticker op uw voorruit te kunnen plakken, zoals het er nu naar uitziet.

Het is niet leuk, maar Duitsland heeft daartoe het volste recht. Oostenrijk doet het, Zwitserland ook. Nederland heeft zelf ook toltunnels, zoals de Westerscheldetunnel. Duitsland stelt daarbij een nobel doel: milieuvriendelijke auto's krijgen een goedkoper vignet, voor vervuilende auto's moet u meer betalen. Dat helpt het milieu, daar kan niemand tegen zijn.

Maar het voorstel heeft wel een enorm manco. De Duitse minister van verkeer wil namelijk vooral de niet-Duitsers laten opdraaien voor de kosten. De eigen Duitse automobilisten krijgen lagere wegenbelasting in ruil voor het vignet. Dat is pure discriminatie op basis van nationaliteit. En als we in Brussel nu ergens tegen zijn, is het wel onderscheid op basis van nationaliteit.

Deze discriminatie kan niet, mag niet en zal niet doorgaan. De Duitse regering had beter moeten weten. België had in 2007 een soortgelijk plan voor een wegenvignet. De Belgische premier Yves Leterme beloofde de eigen landgenoten lagere wegenbelasting. De rekening zou dus vooral gaan naar Nederlanders die door België toerden op weg naar vakantie in Frankrijk en andere buitenlanders. Na een kort gesprekje met de Europese Commissie was dat Belgische plan héél snel van tafel.

Ik betwijfel sterk of de Duitse regering zelf wel instemt met het plan. Het idee is namelijk een stokpaardje van de kleine regeringspartij CSU, niet van de grote CDU van bondskanselier Angela Merkel. De machtige bondskanselier heeft zelf steeds bedenkingen gehad bij het plan.

Bovendien: hoe wil de Duitse politie een eventuele vignetplicht controleren? Duitsland heeft open grenzen en welgeteld negen buurlanden! De kosten van de verkoop en extra politiecontroles lopen nogal op, wellicht hoger dan de opbrengst van de vignetten. Of komen er overal tolpoortjes op de Duitse Autobahn? De Europese Commissie heeft gelukkig direct een onderzoek aangekondigd naar het plan. De uitkomst laat zich raden. De EU-commissaris voor verkeer heeft al eerder zorgen geuit over de discriminatie van niet-Duitsers.

Ik hoop dat de Europese Commissie haar rug rechthoudt.

De machtige bondskanselier had zelf steeds bedenkingen bij dit plan