Geen blanco cheque voor Jean-Claude Juncker

Source: P.J.G. (Paul) Tang i, published on Friday, July 11 2014, 15:09.

Deze week was de beoogd voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker te gast bij de fractie van Europese sociaaldemocraten. Hij deed zeker één duidelijke toezegging: de commissaris voor de begrotingsregels komt van sociaal-democratische huize.

Juncker liet daarmee zien dat hij goed begreep dat de sociaaldemocratische fractie niet zomaar zijn kandidatuur ondersteunt. Hij krijgt geen blanco cheque. Natuurlijk, hij is de ‘spitzenkandidaat’ van de grootste partij. We hechten er groot belang aan dat de voorzitter van de Europese Commissie niet in de achterkamertjes naar voren wordt geschoven. Maar: het is geen politieke Idols. Het gaat niet om het poppetje en welke indruk hij maakt. Het gaat om de prioriteiten voor de komende jaren. Ik heb dit steeds benadrukt, en veel meer landen in onze fractie hebben hiervoor gepleit. Zo mogen de begrotingsregels structurele hervormingen en publieke investeringen niet in de weg staan, maar moeten juist ruimte bieden voor groei en banen.

Gisteren heeft Gianni Pittella, de nieuwe fractievoorzitter, onderhandelingen gevoerd. Die gaan nog verder. Maandag volgt het besluit van de Europese sociaaldemocraten. Want dinsdag is de stemming over Jean-Claude Juncker. Ik houd jullie op de hoogte!