De kansen van een wapenstilstand in Gaza

Source: J.H. (Han) ten Broeke i, published on Tuesday, July 15 2014, 2:34.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Han ten Broeke

Israël wil via een staakt-het-vuren de Gazastrook volledig demilitariseren. Een bestand moet leiden tot de vernietiging van alle raketten en smokkeltunnels in de Gazastrook. Maar Hamas ziet er niks in. Te gast is VVD-Kamerlid Han ten Broeke, betrokken bij een eerder vredesinitiatief.

Nieuwe aanvallen

Israël heeft zijn luchtaanvallen op de Gazastrook hervat. Het Israëlische leger verwijst naar de tientallen raketten die Hamas sinds vanmorgen op Israël heeft afgeschoten. De nieuwe aanvallen van Israël komen niet geheel onverwacht. Premier Netanyahu waarschuwde Hamas rond het middaguur al dat Israël de militaire operatie in de Gazastrook uitbreidt als de Palestijnen niet instemmen met een wapenstilstand.

Grensblokkades

Woordvoerders van Hamas hebben tot nu toe afwijzend gereageerd op het Egyptische voorstel voor een wapenstilstand. De militaire tak van Hamas noemde het plan "een initiatief van knielen en onderwerping". "Ons gevecht met de vijand gaat verder en zal toenemen in felheid en intensiteit", aldus de gewapende tak Ezzedin al-Qassam gisteravond.

Het Egyptische voorstel is een driestappenplan, beginnend met een staakt-het-vuren en eindigend met indirecte vredesgesprekken binnen 48 uur in Caïro.

Onderhandelingspartner

Hamas wil naar verluidt toezeggingen van Israël over een versoepeling of beëindiging van de grensblokkades, die Israël en Egypte handhaven. Ook wil Hamas dat Israël de organisatie officieel erkent als onderhandelingspartner.

Achter de schermen zouden vertegenwoordigers van Hamas wel in gesprek zijn met Egypte. Ingewijden houden er rekening mee dat de Palestijnse groepering later vandaag alsnog instemt met een bestand.

Nieuwe aanvallen

Volgens het voorstel moeten beide partijen de wapens vandaag nog neerleggen. Daarna moeten de grensposten bij de Gazastrook weer opengaan en moet er overleg komen over de beëindiging van het conflict.

Vanochtend zijn opnieuw enkele tientallen raketten vanuit de Gazastrook afgevuurd op het zuiden van Israël. Voor zover bekend zijn daarbij geen slachtoffers gevallen. Vannacht vielen er wel gewonden in de badplaats Eilat, nadat Palestijnse raketten een parkeerplaats hadden getroffen.

Geweldsuitbarsting

Israël startte een week geleden met een groot luchtoffensief tegen Hamas in Gaza. De luchtaanvallen maken volgens de VN voornamelijk burgerslachtoffers. Er zouden al 173 mensen zijn gedood. Een groot deel van hen zijn kinderen. Bijna duizend huizen in de Gazastrook zijn vernietigd of ernstig beschadigd, zo maakte de VN gisteren bekend.

Palestijnse militanten, op hun beurt, schieten dagelijks tientallen raketten af op Israëlisch grondgebied. Daardoor is vandaag voor het eerst aan Israëlische kant een dode gevallen. Bij Erez, bij de grens met de Gazastrook, werd een Israëlische man geraakt door raketscherven. De 37-jarige man kwam maaltijden brengen aan Israëlische militairen bij de grens.

Tieners

De huidige crisis tussen Israël en de Palestijnen begon met de ontvoering van drie Israëlische tieners op de Westelijke Jordaanoever. Toen zij dood werden gevonden laaide het langlopende conflict weer op. Drie Israëliërs hebben inmiddels bekend dat ze een 16-jarige Palestijnse jongen hebben ontvoerd en levend in brand hebben gestoken als vergelding voor de moord op de drie Israëlische tieners.

Nieuwsuur, Nederland 2 22.00 - 23.00 uur

foto: Israëlische militairen in een legerbasis bij de grens met Gaza (AFP)