Nederland zit in z’n maag met Krim-goud - Main contents
Tot 31 augustus is de tentoonstelling De Krim: Goud en geheimen van de Zwarte Zee nog in het Amsterdamse Allard Pierson Museum te bewonderen. Wat er daarna met de waardevolle oudheden moet gebeuren, is onderwerp van een politiek steekspel.
Volgens Europarlementariër Hans van Baalen, die zich als expert op het gebied van internationaal recht in de kwestie heeft verdiept, moet de politiek zich het vraagstuk van de Krim-schatten wel aantrekken.
‘De situatie op de Krim betekent dat het lot van de kunstcollectie nu onder het volkenrecht valt en door regeringen onderling moet worden opgelost’, zegt hij in een telefonisch interview. ‘De Krim wordt door de Verenigde Naties gezien als illegaal bezet gebied. Daarmee is het uitgesloten dat de stukken terug kunnen naar de Krimmusea. Er zijn twee opties: óf ze gaan naar het ministerie van Cultuur in Kiev, óf Nederland houdt ze langer in bewaring. Meer smaken zijn er niet.’
Volgens europarlementariër Hans van Baalen, die zich als expert op het gebied van internationaal recht in de kwestie heeft verdiept, moet de politiek zich het vraagstuk van de Krim-schatten wel aantrekken. ‘De situatie op de Krim betekent dat het lot van de kunstcollectie nu onder het volkenrecht valt en door regeringen onderling moet worden opgelost’, zegt hij in een telefonisch interview. ‘De Krim wordt door de Verenigde Naties gezien als illegaal bezet gebied. Daarmee is het uitgesloten dat de stukken terug kunnen naar de Krimmusea. Er zijn twee opties: óf ze gaan naar het ministerie van Cultuur in Kiev, óf Nederland houdt ze langer in bewaring. Meer smaken zijn er niet.
Tijdens het plenair debat op 31 maart 2014 over de staat van de Europese Unie, waarbij zowel leden van de Tweede Kamer als van het Europees Parlement met de Nederlandse regering debatteerden, vroeg Van Baalen aan minister van Buitenlandse Zaken Timmermans hoe de regering tegen de kwestie aan kijkt. Timmermans beloofde dat het kabinet met een standpuntbepaling zou komen. ‘Dat begint onderhand wel erg lang te duren’ aldus Van Baalen. ‘Maar ik vertrouw erop dat Timmermans het heel precies uitzoekt, wat volgens het volkenrecht het juiste is om te doen.’
Lees het hele artikel in De Groene Amsterdammer of hier (betaald)