Kati Piri vraagt Italiaans voorzitterschap om betere aanpak jihadstrijders

Source: K.P. (Kati) Piri i, published on Wednesday, July 23 2014, 23:07.
Kati Piri vraagt Italiaans voorzitterschap om betere aanpak jihadstrijders
Bron: Europarlementariers PvdA (Tang, Jongerius en Piri)

Er zijn vanuit Europa ongeveer 3000 jihadstrijders actief in conflictgebieden zoals Syrië en Irak. Dat deze groep een groot gevaar voor de veiligheid in Europa vormt, werd pijnlijk duidelijk bij de aanslag op het Joods museum in Brussel van 25 mei. Hieruit bleek ook dat de Europese lidstaten en hun inlichtingendiensten nog onvoldoende samenwerken op het gebied van informatie-uitwisseling, opsporing en preventie.

Omdat dit onderwerp de directe veiligheid van EU burgers raakt, heb ik hier vandaag vragen over gesteld aan de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken, Angelino Alfano. Italië is de komende zes maanden voorzitter van de EU en in die hoedanigheid waren de Italianen aanwezig bij de commissie Burgerlijke Vrijheden en Justitie. De PvdA vindt het van groot belang dat dit urgente probleem ook op Europees niveau aandacht krijgt. De PvdA is van mening dat effectiever gebruik moet worden gemaakt van bestaande structuren binnen de EU. Er zijn voldoende instrumenten beschikbaar voor betere samenwerking tussen lidstaten en hun inlichtingendiensten.

Ik heb de ministers gevraagd of Europeanen erop kunnen vertrouwen dat dit probleem een prioriteit blijft binnen de EU, en hoe zij de terugkerende jihadstrijders willen monitoren en aanpakken. Daarnaast heb ik aandacht gevraagd voor de preventie van radicalisering. Daar ligt de nadruk op het lokale niveau, maar het zou goed zijn als in Europa ervaringen en 'best practices' worden gedeeld.

Afbeelding: http://www.freeimages.com/browse.phtml?f=download&id=1381374