Gaza onder vuur

Source: H. (Harry) van Bommel i, published on Friday, July 25 2014, 22:34.

Door de continue aanvallen van Israël verslechtert de humanitaire situatie in Gaza in rap tempo. Mensenrechtenorganisaties constateren ondertussen dat Israël oorlogsmisdaden begaat. Dat mag overigens niet verbazen, want een grote meerderheid van de honderden slachtoffers is burger. Deze escalatie van geweld moet zo snel mogelijk stoppen. Daarom heb ik onderstaande vragen gesteld:

1

Bent u bekend met de grote zorgen over de ernstige humanitaire situatie in Gaza van onder meer de VN-organisatie UNWRA, Doctors Without Borders en het Rode Kruis, die (mede) als gevolg van de Israëlische militaire operatie is ontstaan? 1)

2

Bent u bereid om in uw contacten met de Israëlische autoriteiten hier aandacht voor te vragen en ertoe op te roepen dat de vijandelijkheden per direct worden gestaakt en dat de blokkade van Gaza wordt beëindigd? Indien neen, waarom niet?

3

Bent u bekend met de constatering van onder meer Human Rights Watch, Amnesty International en de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN dat sommige aanvallen van Israël op doelen in Gaza (zeer waarschijnlijk) het oorlogsrecht hebben geschonden? 2)

4

Bent u bereid om, net als u doet bij aanvallen op burgerdoelen in Israël door gewapende groepen in Gaza, ook de Israëlische autoriteiten te veroordelen vanwege de schendingen van het internationaal recht tijdens de militaire operatie? Indien neen, waarom niet?

5

Deelt u mijn opvatting en die van onder meer Amnesty International en het Europees Netwerk tegen Wapenhandel dat er een wapenembargo tegen Israël en gewapende groepen in Gaza moet komen? 3) Indien neen, waarom niet? Indien ja, bent u bereid in EU-verband hierop aan te dringen?

6

Bent u het verder met mij eens de onlangs geïntensiveerde betrekkingen tussen Nederland en Israël op het gebied van defensie dienen te worden afgebouwd? 4) Indien neen, waarom niet?

Bronnen:

1

http://www.unrwa.org/newsroom/emergency-reports/gaza-situation-report-16, http://www.doctorswithoutborders.org/article/gaza-israel-must-stop-bombing-trapped-civilians, http://m.trouw.nl/tr/m/nl/4496/Buitenland/article/detail/3689879/2014/07/15/Ernstig-watertekort-in-Gazastrook.dhtml.

2

http://www.hrw.org/news/2014/07/15/israelpalestine-unlawful-israeli-airstrikes-kill-civilians, http://www.amnesty.org/en/news/israelgaza-attacks-medical-facilities-and-civilians-add-war-crime-allegations-2014-07-21, http://nos.nl/artikel/673743-twijfels-vn-bij-israelische-acties.html.

3

http://www.amnesty.org/en/news/israelgaza-un-must-impose-arms-embargo-and-mandate-international-investigation-civilian-death-t, http://www.stopwapenhandel.org/node/1648.

4

https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-23432-372.html.