Reactie VVD op Russische tegenmaatregelen

Source: J.H. (Han) ten Broeke i, published on Thursday, August 7 2014, 2:03.

Het vorige week door Europa, de VS en Japan overeengekomen sanctiepakket is noodzakelijk om Rusland duidelijk te maken dat zij niet ongestraft aan de grenzen van Europa kan morrelen en daarmee grote instabiliteit veroorzaken. VVD-Tweede Kamerlid Han ten Broeke (buitenlandse zaken): ,,De militaire dreiging die uitgaat van de samentrekking van enorme troepenaantallen aan de grens van Oekraïne en het voortdurend leveren van wapens aan rebellen zijn een direct gevaar voor de stabiliteit en vrede op ons continent".

Ten Broeke: ,,Het Russische tegenpakket aan economische maatregelen was te verwachten, maar het maakt het niet minder bitter voor betreffende sectoren. De VVD is echter van mening dat het exportmodel van Nederland op termijn alleen kan floreren bij stabiliteit, voorspelbaarheid en respect voor overeengekomen grenzen. Volgens Ten Broeke is hier volharding en uithoudingsvermogen voor nodig. ,,De VVD-fractie roept de regering op om de impact en gevolgen van het tegenpakket in kaart te brengen en dit middels een brief aan de Kamer kenbaar te maken. De regering zal samen met Europese partners alles in het werk moeten stellen om het tegenpakket zoveel mogelijk op te vangen en zodat de gevolgen daarvan zo beperkt mogelijk blijven."

Volgens VVD-Tweede Kamerlid Helma Lodders (landbouw) zullen de sancties verschillende sectoren, toeleverende en verwerkende bedrijven behoorlijk pijn doen. Lodders: ,,De tegenmaatregelen zullen vooral de Nederlandse ondernemers een flinke tik geven en direct gevolgen hebben voor de bedrijfsvoering. Het is nu aan staatssecretaris Dijksma om samen met LTO en andere brancheorganisaties om tafel te gaan en de impact van deze sancties per sector te inventariseren. Daarnaast moet de staatssecretaris met haar Europese collega's in overleg treden en alle mogelijkheden om het tegenpakket op te vangen in kaart brengen. Om die reden heeft VVD-Europarlementariër Jan Huitema eerder vandaag al vragen gesteld aan de Europese Commissie."

VVD.nl

 
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Han ten Broeke