VVD: Amerikaanse luchtaanval in Irak 'volstrekt legitiem'

Source: J.H. (Han) ten Broeke i, published on Friday, August 8 2014, 2:10.

VVD-Kamerlid Han ten Broeke noemt de Amerikaanse actie "een zeer legitieme manier van ingrijpen". "De Iraakse regering onder leiding van Al-Maliki is helaas zelf medeverantwoordelijk voor de snelle groei van ISIS omdat men, sinds de Amerikanen daar vertrokken zijn, er een potje van heeft gemaakt met het toen nog redelijk sterke Iraakse leger.

 
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Han ten Broeke

U herinnert zich wellicht de onlusten in de provincie Anbar. Die werden toen nog met Amerikaanse hulp neergeslagen. Sindsdien heeft Maliki ervoor gezorgd dat eigenlijk alleen zijn eigen stam werd bevoordeeld. Dat is ten koste gegaan van Koerden en ook van soennieten. Van het vacuüm dat toen is ontstaan, heeft ISIS dankbaar gebruik gemaakt."

Ten Broeke noemt de luchtaanvallen "heel erg nodig" om Amerikaanse burgers te beschermen - en hij wijst erop dat er ook ongeveer 100 Nederlanders in Arbil staan geregistreerd - en om genocide te voorkomen onder een groep Yazidi's. "Je ziet dat de Amerikanen, hoewel terughoudend en niet met groot genoegen, als enige politieman in de wereld overblijven."

Nederland roept zijn burgers in en rond Arbil op het gebied te verlaten mits dit veilig kan. Ten Broeke: "Dat lijkt mij een verstandig advies. Ik hoop dat ze daar weg kunnen komen."

Lees meer en luister het fragment terug

foto: Het vliegdekschip George H.W. Bush in de Perzische Golf