Gevraagd: een Commissie met duidelijke plannen

Source: P.J.G. (Paul) Tang i, published on Thursday, September 4 2014, 22:35.

De afgelopen weken is duidelijk geworden wie de nieuwe Eurocommissarissen worden. In de verslaggeving hierover springt één kenmerk van de kandidaten eruit: hun nationaliteit. Bij de hoorzitting in het Europees Parlement zal het juist omgekeerd zijn.

Elk land mag per slot van rekening één commissaris leveren. Andere kenmerken als ervaring (premier, minister, Europarlementariër) of de talenkennis krijgen ook aandacht. Daarentegen worden de politieke opvattingen van een kandidaat hooguit in een voetnoot vermeld.

De PvdA in het Europees Parlement zal de nieuwe kandidaten uitgebreid aan de tand voelen over hun prioriteiten. Dat is de belangrijkste taak die ons straks te wachten staat, als voorzitter Claude Juncker zijn puzzel gelegd heeft.

Natuurlijk is het in deze fase ook belangrijk dat er met enkele evenwichten rekening wordt gehouden. Zo willen we als sociaaldemocratische fractie in het Europees Parlement Juncker houden aan zijn belofte dat er niet minder vrouwen plaatsnemen in de Europese Commissie dan in 2009. Dat werkt: de teller stond begin deze week op vijf maar is inmiddels opgelopen tot negen.

Maar of nationaliteit nu het interessants is? In zijn werk binnen de ploeg van Juncker is minister Timmermans straks ongeveer net zozeer een “Nederlandse” Commissaris, als dat hij nu een “Limburgse” minister is. Eenmaal in Brussel speelt de afkomst van een Commissaris nog maar zelden een rol. Precies om die reden sloegen commentatoren die de nadruk legden op het feit dat beoogd raadsvoorzitter Tusk een Pool is, de plank mis. Het feit dat hij zichzelf als een geharnast neoliberaal ziet, is veel bepalender voor zijn koers.

De PvdA wil een Europese Commissie met ambitie. We zijn ons ervan bewust dat we geen Commissie van alleen sociaaldemocraten kunnen verwachten. Wel zullen we opvattingen van iedere Commissaris toetsen aan het programma waarmee Juncker steun in het Europees Parlement heeft verworven: een programma waar investeringen voor meer banen, met name voor jongeren, centraal staat. Daarom vragen we van elke kandidaat een duidelijk plan met daarin zijn of haar speerpunten.

Daar gaan we alle commissarissen op testen! Links of Rechts, Est of Italiaan, man of vrouw.